Tipărire

panticeuPentru unii copii, debutul în ciclul gimnazial este o provocare. Cei mai mulţi sunt nerăbdători să înceapă această nouă etapă din viaţa lor. În acest sens, la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Panticeu s-au organizat în fiecare an activități pe care le țin profesorii cu elevii claselor a IV-a.
În acest an această activitate a fost organizată pe data de 4 mai. Au fost invitați elevii de la Școala Primară Recea-Cristur, în cadrul parteneriatului privind colaborarea și pregătirea elevilor pentru ciclul gimnazial, din perspectivă instructiv-formativă și evaluativă. Activitățile s-au desfășurat după un orar special împreună cu profesorii de la gimnaziu.

Prima oră au avut Limba și literatura română cu doamna profesor Carmen Almășan, care i-a introdus pe elevi în minunata lume a legendelor, prezentându-le Legenda ghiocelului  și Legenda primăverii. Activitatea a fost ținută în CDI. În a doua oră, elevii au pătruns în lumea științelor, oră desfășurată în laboratorul de biologie, unde au avut parte de surprize, realizând un preparat microscopic și continuând cu Legenda ghiocelului, scrisă chiar de doamna profesor Marcu Daniela. A treia oră s-a continuat prin transdisciplinaritate, realizând probleme de matematică și folosind cunoștințe din domeniul științelor, alături de doamna profesor Cristina Adam. Ultima oră au desfășurat o activitate în cadrul proiectului intitulat sugestiv „România în suflet de copil”, proiect desfășurat cu ocazia Centenarului de doamna profesor Alina Bugner. În cadrul acestei activități elevii au realizat o planșă, o mică scenetă și au cântat cântece patriotice.
Activitatea a fost foarte reușită, la finalul zilei elevii afirmând că a fost una din cele mai frumoase zile petrecute la școală.
Se cuvin felicitări elevilor și cadrelor didactice pentru minunata activitate care a avut ca scop facilitarea trecerii elevilor de la ciclul primar la cel gimnazial. Profesorii, prin menirea lor de modelatori de minți și suflete, au reușit să insufle elevilor speranță, curaj și încredere. În urma tuturor activităţilor desfăşurate, la sfârşitul clasei a IV-a elevii, alături de părinţii lor, vor fi pregătiţi pentru integrarea cu succes în ciclul gimnazial, care va fi privit ca o continuare firească a învăţământului primar.

Să ne cinstim eroii!
Istoria poporului român reprezintă o sursă inepuizabilă de înţelepciune, care ne oferă posibilitatea unei mai largi cunoaşteri a experienţei umane. Erou înseamnă o persoană care se distinge prin vitejie şi curaj excepţional în războaie, prin abnegaţie deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă.
În data de 17 mai 2018 la Monumentul Eroilor s-a desfăşurat activitatea „Să ne cinstim Eroii!”, la care au participat autoritățile locale alături de toți elevii şi profesorii Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” Panticeu. Primarul comunei, domnul Aron Lungu, a luat cuvântul și a comemorat jertfa celor care au pierit pentru patrie. Obiectivul general al activităţii a fost acela de a familiariza elevii cu unele tradiţii de preţuire a neamului şi gliei strămoşeşti, cu evenimentele de luptă ale poporului pentru unitate naţională, precum și de a cunoaşte fapte şi evenimente deosebite din istoria României.  
Cel mai bun mod de a-i cinsti pe eroi este acela de a nu-i uita. Scopul activităţii a fost acela a-i face pe tineri mai responsabili, respectuoşi şi solidari faţă de trecut, faţă de sacrificiile făcute de bunicii şi străbunicii noştri. Să nu uităm când trecem pe lângă un mormânt al unui ostaş care s-a jertfit pentru patrie să fim recunoscători că au făcut-o pentru generaţiile următoare, să vărsăm o lacrimă şi să aprindem o lumânare pentru sufletul acelora care s-au sacrificat pentru un ideal, departe de casă şi de cei dragi.