Tipărire

frata 1Sărbătoarea Înălţării Domnului are loc la 40 de zile după Înviere. În această zi, bisericile româneşti din ţară şi din străinătate îi sărbătoresc pe toţi eroii români căzuți pe câmpul de luptă pentru credinţă, dreptate, întregirea neamului sau apărarea ţării.
Monumentul Eroilor din localitatea Frata este închinat eroilor români căzuți la datorie în Primul și Al Doilea Război Mondial, dar în special celor din satul Frata, al căror nume se află inscripționat pe monument. Ridicarea monumentului a avut loc în anul 2008, iar în anul 2009 a fost ambientat cu două piese de artilerie calibru 76 mm, md. 1942.

Monumentul este situat în centrul satului, la intersecția drumului județean DJ 150 cu drumul comunal DC 52, având la Sud Biserica ortodoxă din Frata, iar la Est Biserica Greco-Catolică din Frata. Construcția din marmură neagră, având o înălțime totală de 4,30 m, este așezată pe un postament din dale de beton.
Frătenii ştiu să-şi comemoreze eroii şi nu uită că în Al Doilea Război Mondial s-au dat lupte grele în această zonă. Iată ce spun documentele: „La 10 octombrie 1944 Corpul 2 Munte atinsese la orele 19 linia Sărmașu - Sărmăşel cu avangarda Diviziei 1 Munte, iar Divizia 6 Infanterie linia Ţigla Frata, iar spre sud linia înălţimilor Sărmăşel, Frata şi Soporu de Câmpie. Punctul de comandă era la Frata. Aviaţia de luptă a atacat o coloană de 100 de căruţe ungureşti şi germane în zona N-E de Iacobeni, a mitraliat aglomerări de căruţe în zona Frata.” Lăcrămioara Pop, bibliotecar.

Hramul Mănăstirii Sfânta Treime din Soporu de Câmpie
frata 2Luni, 20 mai 2018, a fost zi de mare sărbătoare la mănăstirea Soporu de Câmpie. Slujbele dedicate hramului mănăstirii au început încă din ajun, cu slujba de priveghere, și au culminat în ziua praznicului, cu Sfânta Liturghie. Aceasta a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, care au fost prezenți în mijlocul comunității de creștini ortodocși.
Mănăstirea Sfânta Treime din Soporu de Câmpie este un așezământ monahal ortodox cu puțini viețuitori. Lăcașul a fost construit în anul 1992 la propunerea și cu sprijinul preotului ortodox din sat, Nicolae Pașca. Mănăstirea se află pe dealul Soporului, într-o zonă retrasă, la hotarul dintre satele Soporu de Câmpie, Frata, Iacobeni, putându-se ajunge la ea de pe drumul județean Turda –Soporu de Câmpie – Frata, sau pe ruta Cluj-Napoca –Apahida –Mociu - Frata – Soporu de Câmpie. Mănăstirea se află la 30 km de Turda și la 50 km de Cluj-Napoca.
Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire, Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Biserica mănăstirii a fost sfințită în anul 2002. În prezent starețul așezământului monahal este Protosinghelul Irineu Paneș.