Tipărire

Interviu cu primarul comunei, domnul Tiberiu Zelencz
mica primar- În comuna Mica toate proiectele sunt importante, dar necazul mare rămâne, dincolo de toate promisiunile și formele în care se fac aceste promisiuni, lipsa apei. În articolul din luna trecută, am arătat situația în care se află drumul 161D. Dle primar, în ce stadiu se află acum acest drum?
Am făcut multe sesizări pentru drumul 161D, și iată că am primit de la Consiliul Județean Cluj vestea conform căreia drumul din localitatea Nireș va fi, în sfârșit, în acest an asfaltat. Drumul va fi acoperit cu covor asfaltic care va străbate toată localitatea Nireș; vor fi aproximativ 4 kilometri de asfalt. Proiectul este aprobat, iar Regia Autonomă a Drumurilor Județene va începe execuția lucrărilor în aproximativ o lună și jumătate.

- De când nu a mai fost asfaltat acel drum?
Din anul 2000 încoace au fost numai plombări; asfalt nu a fost niciodată turnat, a fost doar un strat de beton. O mică luptă am câștigat-o, împreună cu oamenii. Am tot strigat, dar până la urmă am fost și auziți și acesta e lucrul cel mai important. Pentru lucrarea „Modernizare drumuri de interes local în Comuna Mica, localitățile Mănăstirea, Sânmărghita, Mica și Dâmbu Mare în lungime de 7,5 km” prin PNDL, s-a închis licitația în 16 aprilie și se speră ca lucrările să înceapă până în luna august. Proiectul de „Modernizare străzi Lot 2 în localitatea Nireș, pe o distanță de 3 km” din buget local și cu ajutorul Consiliului județean Cluj, este în faza de licitație.
- Știu că durerea mare rămâne apa.
Așa este. Din discuțiile avute, sperăm ca în acest an să fie totuși aprobată finanțarea – va fi pe fonduri europene, prin Compania de Apă Someș – pentru ca anul viitor să poată începe lucrările. Totuși, încă nu este sigur sută la sută. Civilizația înseamnă să ai apă, canalizare, drumuri bune, școli, dispensare. Așa vrem să trăim și noi în acest secol. Eu întotdeauna am propus ceea ce-și doresc oamenii și cred că am obligația morală să lupt în fiecare zi pentru ceea ce ei își doresc. În unele domenii, insistențele mele și nenumăratele sesizări către rețelele de telecomunicații încep să dea roade. După finalizarea lucrărilor de instalare a fibrei optice efectuate de Telekom România la nivelul localităților Mica și Dâmbu Mare, lucrările vor fi extinse și la nivelul localității Nireș și al celorlalte localități. Până în prezent RCS RDS a investit în localitățile Mănăstirea, Mica, Dâmbu Mare, Sânmărghita și Valea Luncii, iar Telekom România în localitățile Mica, Dâmbu Mare, urmând localitatea Nireș.
- Aveți lucrări începute, proiecte în diferite faze?
Sigur. De luna viitoare vor începe alte lucrări pe buget local: două podețe, cel de peste Valea Merilor din Sânmărghita și cel de peste Valea Grofului, din Mănăstirea. De asemenea, va începe execuția Capelei mortuare din Mica, proiect la care suntem în faza de autorizare a investiției la Consiliul Județean. În anii următori se vor face capele și în celelalte localități ale comunei.
- …Fiindcă există reglementări europene referitor la acest lucru?
Nu neapărat. Din păcate noi suntem în Europa doar pe hartă, dar la infrastructură, la civilizație în general, suntem mult în urmă. Dar trebuie să încercăm să facem tot ce ne stă în putință. Important este ca oamenii să vadă că și în comuna noastră a răsărit soarele, deoarece timp de douăzeci și șase de ani am stat undeva, într-o umbră, și am pierdut mulți pași importanți, care se văd. Știu problemele oamenilor din comuna Mica, știu că n-avem apă, canalizare, că n-avem gaz sau drumuri bune. Dar cu răbdare le vom pune la punct pe toate. Orice problemă care are o rezolvare - și având în vedere că s-au pierdut atâția ani până acum – îmi doresc să o soluționez. Știu că toate au rămas asupra mea și asupra consilierilor locali, dar am intrat în această luptă pentru a face cât de multe pentru comunitatea noastră. Din păcate, după cum știm toți, birocrația ne ține-n loc. Instituție a statului cu altă instituție a statului își dau în cap și până primești avizele, autorizațiile, oamenii își pierd răbdarea și sunt în asentimentul lor.
- Când ați primit acest mandat, ați crezut că va fi așa de greu?
Sincer, nu. Acum am avut și întâlnirea cu parlamentarii din județul Cluj, la care n-au fost decât deputații; inițiatorii legilor, senatorii, n-au participat niciunul, de la niciun partid politic. Eu am spus și repet: multe legi trebuie schimbate pentru ca țara să funcționeze. Nu știu care e problema: nu se dorește sau nu știu să schimbe legile?
- Ați spus toate aceste lucruri parlamentarilor?
Sigur că da! Mi-aș fi dorit să fie și un senator măcar, să putem discuta despre inițiative de legi, deoarece îmi doresc mult o schimbare în mai bine a țării.
- Care sunt obiectivele turistice și starea lor în comuna Mica?
În primul rând avem castelul Kornis, pentru care am făcut multe demersuri; am discutat și la Budapesta, cu proprietarul său, domnul Géher Ferenc. Acesta mi-a spus că își dorește să reabiliteze castelul pe fonduri guvernamentale de la guvernul maghiar, să facă tot felul de acțiuni în primul rând pentru copii, să facă schimb de experiențe cu cei din România sau din alte țări. Castelul se află într-o stare de degradare avansată, este practic o ruină, cu toate acoperișurile căzute, punând chiar în pericol viața vizitatorilor; ar trebui îngrădit. Eu mi-aș fi dorit să-l readuc în patrimoniul nostru, cu anumite costuri, bineînțeles decente, însă nu a vrut să stea la discuție pe această temă, de a vinde castelul către primăria Mica. Noi, ca primărie, aveam o mai mare posibilitate de a accesa fonduri guvernamentale pentru reabilitarea castelului măcar într-o proporție de 70%, fiindcă 100% nu cred că se va putea vreodată.
- Proprietarul castelului nu a dorit niciun fel de parteneriat?
- Nu a dorit nici ca noi să-l administrăm, nici parteneriat, deși s-ar fi putut face.
- La Mănăstirea mai sunt și alte obiective, din câte știm.
Tot acolo a fost acea hidrocentrală, care a fost prima din Transilvania. Au venit investitori acolo și în acest moment produc curent. Din păcate, unii oameni care au case și proprietăți acolo, în zona hidrocentralei, întâmpină unele probleme, anume că li s-au inundat terenurile, cota apei fiind mai ridicată. Din punctul meu de vedere, problema este a proiectantului și a celor care au dat avizul pentru funcționare. Sigur că se caută soluții, împreună cu oamenii și cu cei care dețin această hidrocentrală, pentru remedierea problemei. Referitor la promovarea turismului în zonă, putem aminti aici de Pensiunea “La Noru'”, realizată pe fonduri europene, care se află într-un proces de extindere. Beneficiază de un lac pentru pescuit sportiv și de agrement. Pentru cei care se deplasează dinspre Cluj-Napoca, se intră în Dej pe DN1C, accesul spre lac făcându-se prin centrul comunei Mica.

Anunț foarte important!
În comuna Mica au început lucrările de intabulare gratuită a terenurilor din tarlaua Șes-Clejă-Rânduri (partea stângă a drumului, de la Mica spre Nireș). Beneficiarii intabulării gratuite prin Programul de înregistrare sistematică a imobilelor din comuna Mica care au acte de proprietate (titluri de proprietate, certificate de moștenitor, acte de vânzare-cumpărare etc) sunt rugați să se prezinte la Primăria Mica cu aceste acte, la parter, Biroul de fond funciar, în cel mai scurt timp. Acest demers este obligatoriu în vederea accelerării acțiunii de intabulare gratuită.
Primarul Comunei Mica,
Zelencz Roland Tiberiu