Tipărire

apahida 1Sâmbătă 14 aprilie 2018 din zona Aerodrom “T. Dîrjan” Dezmir, voluntarii au pornit spre solele de teren din Căbăuș, dealul din dreapta străzii Răsăritului, în apropiere de strada Fântânele, unde s-au plantat puieți de salcâmi.
De la doamna viceprimar Ilinca Crăciunaș am aflat detalii despre această acțiune: „Am avut în jur de 300 de voluntari: cetățeni ai comunei Apahida și alte persoane. Per ansamblu, acțiunea a ieșit foarte bine. Din totalul de 12.000 de puieți, s-au plantat în jur de 8000. La ora 9.00 ne-am întâlnit și ne-am împrăștiat pe porțiunea de teren pregătită în prealabil de Primăria Apahida, care a fost de aproximativ două hectare. Acțiunea s-a desfășurat până la ora 13.00, când s-a făcut o pauză de masă, bine meritată. Am fost plăcut surprinsă  să văd că foarte mulți dintre voluntari  au venit cu copiii, o parte dintre aceştia aducându-şi de acasă lopăţelele. A contat foarte mult prezența voluntarilor.”

S-a plantat salcâm donat de Fundația „Plantăm pentru România”. Reprezentanții fundației au mai venit cu un număr de 100 de hârlețe, iar 50 de hârlețe au fost asigurate de primărie. Cei din comună au venit cu uneltele lor de acasă.
„Ne dorim să repetăm acțiunea, de data asta în Câmpenești, dar trebuie pregătit terenul; acolo e o suprafață în jur de 3 hectare. E vorba de o bucată de pădure care a ars în urmă cu câţiva ani și dorim să o repunem pe picioare. E nevoie de curățarea terenului, fiind zonă de pădure. Ne mai propunem încă o zonă de împădurire, unde  în urma precipitațiilor din 2010 au avut loc alunecări de teren. Vorbim de o suprafaţă de aproximativ 7 ha; în acest proiect trebuie lucrat mai mult la documentație, deoarece e vorba de schimbarea destinației terenului, fiind nevoie de hotărâre de guvern. Însă am început aceste demersuri. Probabil vom reuși peste doi ani de zile să pregătim acel teren. ”

Administrație
Pe partea de administrație, s-au semnat cele două contracte de finanțare pentru școli, prin PNDL, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. S-au început asfaltările în Sînnicoara – Bodrog, s-au pietruit unele drumuri acolo unde a fost necesar, deși mai sunt solicitări. În măsura în care va fi necesar, se vor face și acestea, pe parcurs.
Pe partea de infrastructură, se dorește realizarea unui proiect multi-anual de asfaltări Apahida – Dezmir – Sînnicoara. Proiectul se va întinde pe patru-cinci ani, dar anul acesta se va realiza doar proiectul tehnic. Tot anul acesta se va organiza un concurs de soluții pentru noul sediu al primăriei; este un proiect amplu, în care oricine va putea veni cu ideea unei construcții cu un design deosebit.
Referitor la circulație, anume la restricționarea tonajului, s-au montat indicatoare pe anumite tronsoane. „Angajații Poliției Locale Apahida verifică mașinile de tonaj mare pe anumite drumuri din comună, deoarece avem solicitări și reclamații din partea cetățenilor din acele zone că se circulă cu mașini grele, fapt care duce la deteriorarea  drumului. Însă primăria nu poate împiedica dezvoltarea comunei, știm că fiecare dorește să-și facă o casă. Totuși, există alternativa plăţii taxei de tonaj, taxă care se poate achita lunar, săptămânal sau zilnic”, a precizat doamna viceprimar Ilinca Crăciunaș.

„Carte frumoasă – cinste cui te-a scris!”
apahida 2Marți, 17 aprilie anul acesta, elevii de la Școala Dezmir au participat la un concurs care a avut drept scop încurajarea lecturii. Învățătoarele au anunțat din timp titlurile cărților pe care să le citească copiii: „Amintiri din copilărie” (Ion Creangă) – pentru clasele a III-a și a IV-a, și „Vrăjitorul din Oz” (Frank Baum) – pentru clasele I și a II-a.
Concursul a avut 3 probe: copiii au dat un test grilă cu 15 întrebări din cele 2 cărți, au desenat o scenă din cele 2 cărți și au povestit o secvență dintr-o carte preferată, citită de ei.
Comisia care a evaluat probele a fost formată din trei persoane din partea Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale ASDR. Pe fiecare clasă a fost desemnat un câștigător (elevul care a obținut punctaj maxim) și echipa ASDR a oferit câștigătorilor premii, constând, desigur, în cărți. De asemenea, fiecare participant a fost recompensat cu dulciuri oferite de ASDR. Felicitări învățătoarelor pentru pregătirea concursului și felicitări elevilor, care au luat foarte în serios concursul! Sperăm să organizăm cât mai des acțiuni care să încurajeze copiii să deprindă plăcerea cititului! (Echipa ASDR Dezmir)
În data de 28 aprilie, Liceul Tehnologic „Ștefan Pascu” Apahida, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Inspectoratului Școlar Județean Cluj a organizat Festivalul interjudețean înscris în Calendarul activităților educative regionale și interjudețene „Prin tradiții… spre Identitate”. Festivalul se află la a VIII-a ediție și a avut loc la Casa de Cultură din Apahida, având ca parteneri și sponsori Primăria comunei Apahida și Organizația „World Vision International”.