Tipărire

08Bugetul anului 2018 pentru comuna Mihai Viteazu a fost adoptat în ședința din 13 februarie; este un buget auster, cu cel puțin 5 milioane de lei mai puțin decât anul trecut, adică mai mult de 1 milion de euro. Pentru dezvoltare s-au alocat sume la fel ca anul trecut, adică 70%, iar pentru funcționare, 30 %. Chiar dacă s-au mărit salariile, acest lucru nu afectează bugetul sau funcționarea instituției.


„Am aflat acum de la București că nu sunt șanse prea mari să fie o rectificare de buget și să ne dea bani. Dar se studiază situația și formula de a acorda comunelor sub altă formă subvenție de la stat, pentru echilibrarea bugetelor locale. Până acum s-a luat în evidență excedentul avut în anul 2017. Acest excedent a fost mare, pentru că avem fonduri europene și investiții în derulare. Excedentul nu a venit din faptul că am strâns cureaua și nu am făcut anumite lucruri, ci din lucrările în derulare, însă din cauza legii achizițiilor publice, nu s-au putut demara lucrările”, explică primarul din Mihai Viteazu, domnul Ioan Zeng.
La ședința Asociației Comunelor din România de la București, din 18-21 februarie anul curent, s-a ridicat și problema modificării legii achizițiilor publice, unde termenele sunt foarte mari. „Legea este atât de lejeră, încât după ce faci o achiziție publică pentru care te zdrobești șase luni de zile, se prezintă la licitație tot felul de firme, unele care știu sigur că intră în faliment sau în insolvență în câteva luni de zile. Legea ar trebui să prevadă ca aceste firme să nu intre în licitație sau, dacă participă, să fie amendate într-un fel sau altul. Aceste firme fac contestații, care mai durează încă șase luni. Dacă vrei să faci o lucrare, trebuie să începi cu cel puțin doi ani înainte. Este o chestiune pur românească, ne punem singuri bețe în roate.”
S-au mai adus în atenție problemele de cadastrare: când se va încheia legea cadastrului, titlurile de proprietate nu vor mai fi valabile, toată lumea trebuind să-și facă intabulări.

Despre pensiile primarilor
Una din cererile primarilor a fost legată de pensiile primarilor. „Noi am fost ținuți cu salariile foarte mici înainte, iar pensiile după cinci-șase mandate nu se ridică peste 1.200 de lei pe lună. Este o pensie mizerabilă. Noi nu am cerut pensie specială, ca la parlamentari, ci am cerut o indexare a pensiei după numărul de mandate, cu o sumă simbolică. Deci să nu se spună că primarii cer salarii mari. Într-adevăr, salarizarea s-a rezolvat din iunie anul trecut; dar cei care, de exemplu, anul acesta se pensionează – ca și subsemnatul, după 45 de ani de serviciu – nu știu ce pensie voi avea. Acești bani care ni se dau acum îi vrem pentru compensare, nu pentru altceva. Acest lucru s-a reflectat în mass-media și a fost o chestiune de senzație, faptul că primarii au venit să ceară! De fapt, am cerut soluționarea problemelor de care ne lovim zi de zi: lipsa banilor în primării, legea excedentului și altele. Această lege afectează primăriile care au știut să se gospodărească și și-au pus bani deoparte, s-au gândit la viitor și au strâns bani pentru că doreau să facă o investiție. Ca și cum eu, ca persoană fizică, mi-am pus niște bani deoparte, dar nu mai am dreptul la salariu până nu se consumă acei bani; adică toată lumea să intre în colaps!
Toate primăriile sunt afectate, dar în general primăriile mai mari, care au investiții multe, sunt în curs de dezvoltare și acele lucrări trebuie oprite acum. Unele investiții au fost stopate de tot, iar cele care rămân trebuie făcute cu mare grijă.
Cu ocazia vizitei la București, am rezolvat și alte lucruri: am fost la Ministerul Fondurilor Europene, la ANFP (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici) pentru personal, căci se pensionează secretarul.”

Alimentare cu apă în localitatea Cheia
Investițiile începute anul trecut pentru comuna Mihai Viteazu continuă. Este vorba de canalizarea comunei, care prin septembrie are termenul de finalizare. Însă există tot felul de probleme: lipsă de personal la firmele care execută lucrările, neînțelegeri privitoare la modalitățile de plată. În schimb, s-a încheiat investiția pentru apă în localitatea Cheia, care a suferit multă vreme în această privință. „S-a rezolvat alimentarea cu apă prin cădere, toată lumea are apă la aceeași presiune noaptea și ziua. Acest proiect a fost destul de mare, dar s-a finalizat în decembrie. Suntem la finalul lucrărilor la proiectul european de asfaltare drumuri de hotar - peste 1 km. Acum avem o problemă cu decontările, deoarece ni se cere aviz pentru asfaltare de la Direcția Sanitar-Veterinară, de la Direcția de Sănătate Publică, ceea ce consider că este un abuz. Dar vom face cum se cere, deși e doar birocrație.
Mai există în derulare un alt proiect european: construirea căminului cultural într-unul din satele noastre, la Cornești. S-au realizat aproximativ 30% din lucrări; este o lucrare mare, merge bine treaba, nu sunt probleme.”

Proiecte în diverse faze de desfășurare
Se reiau lucrările la noul sediu al primăriei. „Acolo anul trecut nu s-a bătut un cui, deoarece în decembrie 2016 firma a intrat în faliment și au plecat de pe o zi pe alta. Firma care a reluat lucrările invocă tot felul de probleme de execuție, de superficialitate ale firmei care a lucrat înainte, dar în general nu am plătit lucrări în plus și suntem la zi. O modificare față de planul inițial ar fi că cei de acum caută alte soluții la exterior.”
Primăria mai dorește să realizeze climatizarea Casei de Cultură: „Am vrut să facem și anul trecut, au fost alocați bani, dar n-am găsit firma. Acum am găsit firma, se face proiectul, am scos la licitație, deci se va rezolva. La Stadionul din Mihai Viteazu se renovează și se reabilitează complet tribuna, unde se face un acoperiș. La fel, vom zugrăvi și se vor face mici reparații la sala de sport, care se folosește de unsprezece ani și nu a avut parte de reparații.
Din septembrie anul trecut avem licitație pentru asfaltare de drumuri pe fonduri europene, proiect de 1 milion de euro; așteptăm acum să  vedem câștigătorul, dar se pare că mai durează vreo două luni. Dacă nu vor fi contestații, vom începe lucrările undeva prin luna mai. Vom asfalta niște drumuri din bugetul local, anume restul străzilor care nu au putut fi prinse la asfaltarea din fonduri europene. Dorim ca toate străzile din Mihai Viteazu să fie asfaltate sau reasfaltate.
Mai avem un proiect foarte mare, despre care m-am documentat la București: e vorba de nomenclatura stradală. Conform legii, la sfârșitul acestui an toate unitățile administrativ-teritoriale trebuie să implementeze acest lucru.”

Cel mai mic preț pentru servicii de salubrizare
Referitor la salubrizare, anul acesta s-au distribuit pubele galbene și albastre pentru adunarea gunoiului în mod selectiv, respectiv pentru hârtie și sticlă sau peturi. S-a făcut un program special la firma de salubrizare, care este sub tutela primăriei, un SRL în patrimoniul comunei Mihai Viteazu. „Încercăm să ținem prețurile minime, deși ducem deșeurile la Odorheiu Secuiesc, lucru care se ridică anual la suma de 600.000 lei. Sperăm că județul Cluj va rezolva problema terenurilor pentru depunere de deșeuri și această sumă se va reduce astfel foarte mult. Această societate nu trebuie să intre în faliment sau în insolvență; este societatea noastră și trebuie s-o păstrăm cu orice preț. Sigur că trebuie să ținem seama că s-au scumpit carburanții, anvelopele, au crescut salariile și toate acestea se reflectă în preț. La acestea nu avem soluții, nu sunt din vina noastră. Prețul este de 18 lei cu TVA pe gospodărie, fără a limita numărul de persoane. Este un preț acceptabil, în comparație cu alte primării din zonă, deoarece acest tarif trebuia să includă și prețul transportului și taxa de mediu. Însă taxa de mediu și transportul sunt subvenționate de primărie. Dacă am fi pus aceste taxe, tariful era în jur de 40 de lei pe gospodărie. Mi se pare mult și cred că țăranul din Mihai Viteazu nu ar fi avut acești bani să-i plătească. Însă îi rog mult pe toți și pe această cale să vină și să plătească această taxă specială. Gospodăriile cu o singură persoană plătesc doar 9 lei. Consiliul Local a hotărât ca și gospodăriile unde nu locuiește nimeni să plătească tot 9 lei, dar probabil și acolo o dată sau de două ori pe an se face o curățenie mai mare. În viitorul apropiat urmează să luăm niște măsuri împotriva celor care lasă în paragină unele case. Toată lumea va trebui să-și facă curățenie în ogradă, să aibă un gard frumos, șanțurile să fie curățate; sunt lucruri prevăzute în lege și se pot aplica amenzi. Nu am vrut până acum să încărcăm populația cu aceste amenzi, dar trebuie făcut ceva.”

Planuri pentru viitor
Cu toate că bugetul este limitat, se caută fonduri pentru a organiza o tabără internațională de copii în Cheile Turzii, unde există un amplasament foarte frumos. La fel, și fonduri pentru a realiza o parcare modernă, o arhivă modernă și un muzeu în această comună, pe terenul cumpărat vizavi de primărie, de 40 de ari. S-a analizat deja un proiect, se vor realiza studiul de fezabilitate și proiectul tehnic.
„Problemele primăriei sunt multe și variate. Nu este ușor în aceste vremuri să administrezi o primărie. Nu degeaba s-a ridicat vocea primarilor la București; mulți edili s-au îmbolnăvit după mai multe mandate. Eu însumi am fost operat pe cord deschis datorită stresului. Fiecare din noi avem și familii, nu doar problemele comunității. Însă problemele comunității sunt în atenția primarilor 24 de ore din 24.”, a conchis primarul comunei Mihai Viteazu, domnul Ioan Zeng.
Pentru data de 8 Martie Primăria Mihai Viteazu și Casa de Cultură vor organiza, de la ora 13.00, un spectacol dedicat Zilei Femeii.