Tipărire

14gilauDuminică, 22 februarie, Căminul Cultural al localităţii Someşul Rece a fost arhiplin. Localnici şi iubitori de folclor, susţinători ai tinerilor dansatori din comună au avut parte de un deosebit spectacol, organizat de Parohia Ortodoxă “Sfântul Ierarh Nicolae”, în colaborare cu Primăria comunei Gilău.


“Zestrea Apusenilor” a marcat astfel  intrarea în Postul Mare. Este deja o tradiţie în comuna clujeană ca la Lăsatul Secului să fie organizate astfel de manifestări cultural-artistice. Alături de dansatorii din Someşul Rece au urcat pe scenă membrii ansamblurilor “Cununa Apusenilor” şi “Cununiţa Apusenilor” şi solistele Lavinia Mariş, Ramona Neamţ şi Voichiţa Mărincuş. Trebuie amintit faptul că “Zestrea Apusenilor” a reprezentat primul spectacol susţinut de ansamblul folcloric al tinerilor din localitatea Someşul Rece, înfiinţat cu doar câteva luni în urmă. În deschiderea evenimentului de la Someşul Rece, preotul Elefteriu Ştefăniţă a ţinut să îşi prezinte mulţumirile pentru sprijinul primit din partea Primăriei Gilău şi a Casei de Cultură “Dumitru Sopon”, urând totodată tuturor celor prezenţi să aibă parte de un Post binecuvântat.
13gilauDe asemenea, primarul comunei Gilău, domnul Dumitru Sfârlea a adresat câteva cuvinte publicului prezent, retrăind din emoţia pe care, spune dânsul, a simţit-o cu 15 ani în urmă, la Udine în Italia. Primarul Italian i se adresa atunci spunându-i că “după spectacolul susţinut de dansatorii români, câteva mii de italieni şi-au schimbat total părerea despre România”. Atunci şi-a promis că va face tot posibilul să susţină folclorul, va încerca să îl facă cunoscut în întreaga lume, demonstrând tuturor că România are artişti adevăraţi. “Mă bucur că avem două formaţii care fac, şi vor face cinste ţării peste hotare”, spunea edilul.
Atmosfera creată pe tot parcursul evenimentului a fost înălţătoare, şi acest lucru se datorează întregii echipe. Trebuie apreciată implicarea şi efortul depus de instructorii Nicoleta şi Ciprian Mureşan şi, nu în ultimul rând, talentului artistic de care dă dovadă, ca de fiecare dată, orchestra care îi însoţeşte pe dansatori la toate evenimentele la care participă.  Spectacolul de duminică s-a bucurat de acompaniamentul instrumentiştilor Claudiu Cotârlă (dirijor) la vioară, Cristi Goia la contrabas, Laurenţiu Ţiple la braci, Petrică Pleşca la saxofon şi Dacian Cesa la acordeon.