jucu 1„România s-a construit pe valori, principii, și mai ales pe credință. De aceea consider că evocarea Centenarului într-o astfel de împrejurare cum este sărbătoarea noastră, a jucanilor, nu este un gest convențional fără conținut, ci este chiar afirmarea, în exprimare artistică, a comunității noastre ca parte a marii comunități care este Ţara. Unirea a fost un miracol la care au trudit înaintașii noștri, fapt pentru care suntem datori să nu-i dăm uitării și, de asemenea, suntem datori să nu o pierdem. Dincolo de opțiunile fiecăruia, există firul roșu al marii familii care este națiunea, sângele acesteia curgând în venele tuturor fiilor ei”, a spus primarul Valentin Dorel Pojar, adresându-se invitaților la sărbătoarea comunei Jucu.

Ediția din acest an a Zilelor Comunei Jucu a purtat pecetea Centenarului României Mari. Primăria și Consiliul local Jucu au organizat în zilele de 25 și 26 august în Jucu de Sus o nouă sărbătoare a comunității.
Sâmbătă, 25 august, în colaborare cu Asociația Club Sportiv Speranța Jucu, Asociația Județeană de Box Cluj și Federația Română de Box, a fost organizată pe stadionul din Jucu de Sus o mare Gală de Box: “Cupa Primăriei Jucu”, aflată la ediția a IV-a. Echipele participante au fost Speranța Jucu, CSM Cluj, CSM Câmpia Turzii, CSM Zalău, Stejarul Daneș Mureș, Ring Box Târgu Mureș, Voința Cluj, Voința Satu Mare, Universitatea Cluj, Box Club Gilău și Progim Gheorgheni.
Tot în prima zi pe scenă au urcat Alina Ploae, Mădălina Danciu, Emanuel Cîrstea, Fly project, Arpy & Zip Band, Raluka & Band; a fost ziua în care tinerii s-au apropiat mai mult de scenă și au cântat împreună cu interpreții.
Duminică, 26 august, ziua muzicii populare, au cântat Dolfina Aștilean, Claudiu Racz, Sergiu Sotelecan, care a interpretat doar cântece și doine din repertoriul tatălui său, Ion Sotelecan. Au urmat Cornelia și Lupu Rednic, pentru prima dată la Jucu, apoi Andreea Ciupe, Marius Ciprian Pop, precum și Ansamblurile folclorice Jucu Someșan, Fiii Cămărașului, Dor Transilvan. Programul s-a prelungit până după orele 22.00, când Aurel Tămaș a ajuns pe scenă la Jucu de Sus, unde și-a adus aminte că are rădăcini din această zonă.  
Primarul comunei Jucu, domnul Valentin Dorel Pojar, în discursul de duminică, a ținut să comunice că ediția din acest an stă sub semnul Centenarului: „Îmi doresc, în acest an, în care aniversăm Centenarul Marii Uniri din 1918, să facem vizibilă apartenenţa comunităţii noastre la marea familie care este România, să arătăm că suntem demni urmași ai celor care au săvârșit marele act istoric şi ai celor care s-au jertfit pentru unitate naţională şi pentru integritatea teritoriului aparţinând acestei naţiuni. Mi se pare acum potrivit ca și noi, generațiile de azi, să fim uniți în gândirea unui nou proiect de țară, care să canalizeze forța și energiile acestei națiuni, pentru că înainte de toate aniversarea acestor 100 de ani trebuie să unească și nu să despartă poporul român. Să nu uităm nicio clipă că sămânța vrajbei între români poate fi sădită cu multă iscusință şi perseverență. Numai toți împreună putem să prevenim discordia care ar duce la pierderea acestei minunate cuceriri.
În acest ton vă îndemn să ne distrăm româneşte alături de aceşti minunați artişti, păstrători ai tezaurului creației populare şi ai tradițiilor străbune. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au implicat ca voluntari în organizarea acestui eveniment, dând dovadă de un înalt spirit civic şi ataşament faţă de comuna noastră. Vă doresc tuturor o zi deosebită și petrecere minunată.”
Interpretul Marius Ciprian Pop, aflat și el pentru prima dată la Jucu pe scenă, înconjurat de preoții care slujesc la bisericile din comună, a explicat semnificația culorilor din steagul românesc: „Culoarea albastră simbolizează faptul că suntem singura națiune din lume care, atunci când ne-am născut ca popor, ne-am și încreștinat. Certificatul nostru de naștere este identic cu cel de botez. Culoarea galbenă nu ni se spune ce înseamnă, dar eu vă voi spune și veți fi uimiți! Moșii noștri au pus galben în tricolor pentru că în Munții Apuseni este cel mai mare depozit aurifer din lume. Ajung la culoarea roșie din tricolor, care înseamnă că fiecare palmă de pământ din această țară e stropită cu sângele eroilor. România s-a clădit pe viața moșilor și strămoșilor noștri. Această jertfă ne obligă și pe noi în continuare să iubim țara, însă nu putem să iubim țara decât iubind oamenii din același neam cu noi. Trăim într-o lume în care parcă nu mai avem loc unii de alții, în care suntem îndemnați la vrajbă, la neînțelegere. De aceea, o sută de ani înseamnă un moment de trezire, în care să înțelegem că a fi român înseamnă a-ți iubi patria, a-ți iubi pământul și semenii de același neam, chiar și pe cei de alte neamuri, înseamnă a fi om de omenie. O sută de ani înseamnă a trăi în unitate!”

Sărbătoarea portului popular la Gădălin
jucu 2Sâmbătă, 18 august 2018, la Gădălin, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a „Sărbătorii portului popular”. Organizat de Parohia Ortodoxă Gădălin, împreună cu Primăria și Consiliul Local Jucu, în parteneriat cu C.J.C.P.C.T. Cluj, evenimentul a debutat cu parada portului popular și a continuat la Căminul Cultural cu un spectacol de muzică și dansuri tradiționale, susținut de ansamblurile folclorice: Formația de Jocuri populare din Panticeu, Rapsodia Someșană din Cluj-Napoca, Jocu’ Someșan și Codrișorul din Bonțida. De asemenea, pe scenă au evoluat Grupul vocal Zestrea Ardealului și interpreții: Angela Nistor, Voichița Naghi, Ioan Merca, Ana Crișan, Răzvan Colcer și Cristian și Alesia Rus. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a fost prezent cu momente folclorice susținute de interpreții Diana Roman, Robert Moldovan, Florina Trif și Maria Marcu.