27Comuna Baciu, deşi la periferia Municipiului Cluj-Napoca, ascunde “curiozităţi”, mai puţin cunoscute. Este vorba despre o zonă ce oferă turiştilor o gamă variată de obiective şi modalităţi de relaxare şi petrecere a timpului liber. Cheile Baciului, punctul fosilifer din satul Coruşu, fosta Poştă din secolul al XVII-lea, azi casă parohială în satul Coruşu, Conacul „Bornemisza-Matskassy”, datând din 1804, aflat în satul Popeşti, Biserica Reformată din secolul al XVIII-lea din satul Mera şi Muzeul Bivolului din aceeaşi localitate, Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Ion Botezătorul” din 1750 din satul Săliştea Nouă, Biserica Reformată din satul Suceagu şi Biserica de lemn din sat, sunt doar câteva dintre punctele de atracţie aflate pe o listă mult mai cuprinzătoare, care îţi ia câteva zile să le bifezi.
Locul fosilifer Coruş este un monument al naturii situate pe teritoriul satului omonim.  Rezervaţia întinsă pe aproximativ 2 hectare a fost înfiinţată în anul 1994, fiind declarată arie protejată de interes naţional în anul 2000. Acest spaţiu reprezintă o zonă importantă din punct de vedere paleontologic, aici fiind întâlnite gresii fosilifere din Pleistocen, cu resturi de animale marine, dar şi resturi de vegetale fosilizate în straturile argiloase, exponate naturale, spectaculoase nu doar pentru specialişti, ci şi pentru ochiul simplului privitor.
Cercetările arheologice au relevat faptul că localitatea Baciu prezintă urma unor aşezări umane încă din neolitic. Din perioada ocupaţiei romane au fost găsite în zonă trei morminte de incineraţie, precum şi diverse construcţii romane, folosite de către muncitorii carierei de piatră existente aici. Totodată au fost descoperite şi porţiuni ale drumului roman pavat cu pietre Napoca-Porolissum şi un cimitir roman din imediata sa apropiere.
Biserica de lemn „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", declarată monument istoric, a fost adusă în Săliştea Nouă după 1970 din satul Buzaş, judeţul Sălaj. Edificiul datează din 1798 sau anterior acestui an, după cum apreciază specialiştii.
Dacă tot s-a deschis sezonul drumeţiilor şi al “expediţiilor” de descoperire a locurilor frumoase care ne înconjoară, promitem că vom pune umărul în a sprijini eforturile de promovare a cât mai multor obiective şi atracţii turistice!

Sărbătoarea Învierii aduce în suflete speranţa reînnoirii şi a dragostei pentru tot ceea ce este frumos şi adevărat în viaţă. Hristos a înviat!
Primar Baciu, Florin Ioan Mureşan