panticeu 1„Târgu' Vechi” din satul Dârja, comuna Panticeu, și-a ținut sâmbătă, 18 august 2018, cea de-a III-a ediție. Despre ce s-a întâmplat acolo am stat de vorbă cu domnul Marius Bud, președintele asociației caritabile Lions Club 360 Cluj Napoca și membru JCI Cluj Napoca.
- Când a început Târgul și de ce la Dârja?

- Asociația Junior Chamber International (JCI) a inițiat evenimentul care se numește “Târgu' Vechi de la Dârja” acum trei ani, pentru a contribui cu puțin la revitalizarea comunității locale și reînvierea meșteșugurilor din zonă. Comunitatea din Dârja este destul de mică și relativ îmbătrânită, dar se pare că acest eveniment a reușit deja, la a treia ediție, să o reimpulsioneze puțin: neamurile de la oraș au început să vină mai des, sătenii se implică mult mai mult decât s-au implicat la prima ediție. Acest lucru ne dă curaj să continuăm colaborarea cu localnicii care organizează târgul sub coordonarea domnului Ștefan Flueraș. S-a început doar cu JCI Junior Chamber International, iar acum s-au alăturat proiectului și alți colaboratori ONG-uri (Lions Club 360, Civitas, Asociația Ciorchin), dar și firme private.
- Ați ales Dârja pentru că este locul unde s-a născut profesorul și întemeietorul de școală Iuliu Hațieganu?
Totul a plecat de la misiunea organizației JCI, de a crea schimbări pozitive în societate. În Dârja am putut să ne implicăm și ne-am implicat pentru a pune o cărămidă la revitalizarea comunității. Extrem de motivațional în acest proiect este și faptul că întemeietorul învățământului medical în limba română, profesorul Iuliu Hațieganu, s-a născut în Dârja, fiind fiul preotului greco-catolic din sat. Am marcat acest fapt prin instalarea unei plăci comemorative Iuliu Hațieganu pe școala din sat, executarea plăcii fiindu-ne oferită de Craft Zone SRL. Sătenii au fondat o asociație culturală, „Iuliu Hațieganu”, având ca scop și înființarea unui centru comemorativ „Iuliu Hațieganu”. Noi îi vom sprijini și în acest demers pe cât ne stă în putință.
- Cum a fost ediția din acest an?
Ediția din acest an s-a înscris sub aceeași egidă a Târgului Vechi, aceea de a cultiva tradițiile. Consider că s-a făcut un pas în plus față de anii trecuți. Târgul a fost deschis cu binecuvântarea preotului, iar programul a fost prezentat de colegul nostru membru JCI si Lions Club 360, domnul Florin Șomodi. Au luat cuvântul pe scena construită de săteni domnul Ștefan Flueraș, consilier local, doamna Daniela Marcu, directoare a școlii „Iuliu Hațieganu” din Panticeu, dar și săteni mai în vârstă care au povestit cum era în satul din trecut și au recitat poezii. Momentul folcloric a fost susținut de două ansambluri de copii din Panticeu și din Așchileu, sub coordonarea profesorului Mircea Cenan. În cadrul târgului a avut loc și o tabără de fotografie organizată de Asociația de fotografie Ciorchin din Cluj Napoca, sub coordonarea domnului Ștefan Socaciu. Fotografiile realizate vor face obiectul unei acțiuni caritabile, fondurile obținute fiind direcționate către educația extrașcolară a copiilor de la școala din Panticeu. Asociația Civitas a intrat în contact cu producătorii locali de caș interesați de dezvoltare. Artista Cristina Pop din Șoimeni a organizat un stand de pictură pe ceramică. Gravura lemnului a avut un stand special organizat de Craft Zone, unde participanții la târg au putut să-și personalizeze prin gravură magneți confecționați din lemn. Mobilizarea sătenilor a fost una exemplară, aceștia participând activ la organizarea și bunul mers al întregului eveniment, acest lucru exprimând clar dorința lor de revitalizare a satului și obiceiurilor lui. Întreg evenimentul a fost organizat și coordonat de domnul Ștefan Flueraș, consilier local din Dârja, împreună cu un grup de localnici, asociațiile JCI și Lions Club 360 fiind colaboratori și inițiatori. Am putut colabora foarte bine, deoarece viziunile noastre coincid. Cei care sunt implicați în acest demers au insistat mult în a-i stimula pe cei tineri să vină la Dârja, chiar dacă au sau nu legătură cu acest loc. Dârja ar putea constitui un alt mod de viață pentru ei, sau locul pentru antreprenoriat social și agricol.
- Dincolo de toate, acest Târg este un prilej de a se întâlni oamenii, de a sta împreună.
Așa este. Bucuria sătenilor a fost una mai mare decât s-a putut imagina, evenimentul oferind cadrul optim de întâlnire a bătrânilor cu tinerii, a celor proaspăt mutați în sat cu vechii locuitori și a celor demult plecați din sat cu foști vecini sau neamuri cu care nu au mai ținut legătura. Personal sunt bucuros să pot fi de ajutor acestei inițiative a comunității locale din Dârja, alături de colegii și prietenii mei din cele două asociații, JCI și Lions. Mulțumiri speciale merită fiecare locuitor din Dârja pentru dorința de a susține în fiecare an „Târgu' Vechi”.