Tipărire

poieni 2Valea Drăganului este un sat în comuna Poieni din județul Cluj, localitate străbătută de râul Drăgan, situată la limita munților Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin.
Prin anii '50, medicul ORL-ist Mihai Iubu și poetul Lucian Blaga erau de-ai locului; veneau cu trenul până în Poieni și de acolo pe jos, cu ranițele în spate, până în Valea Drăganului. Era o perioadă grea pentru amândoi; era o perioadă grea pentru țară. Atât de mult le-a plăcut zona, încât au făcut aici o casă de vacanţă pe care oamenii o ştiu acum drept Casa Iubu. De regulă, trăgeau la modesta casă a familiei Dumitraş. Pe lângă faptul că iubea mult zona, medicul Iubu avea acum un motiv în plus să-şi facă rădăcini pe Valea Drăganului - îl luase de suflet pe copilul Dumitraşilor, rămas orfan la vârsta de 8 ani. În 1957, cabana a fost gata, dar cei doi prieteni nu s-au bucurat prea mult de ea: la sfârşitul acelui an, doctorul Mihai Iubu era arestat şi închis. Lucian Blaga s-a stins la Cluj în 1961.

După aproape şapte ani petrecuţi în penitenciarele de la Aiud şi Gherla, Iubu s-a întors la Valea Drăganului, constatând cu tristeţe că minunata sa cabană a fost naţionalizată şi transformată în birt. A murit în anii '70, într-un accident de maşină.
„Prin blândul şi minunatul Dr. Iubu Mihai de la Cluj, am pătruns in adevărata creaţie a lui Lucian Blaga. Prin gura lui zic, mi-au pătruns în cap şi în simţire, perle necunoscute ale marelui filozof şi cugetător.” (Ilie Tudor, „De sub tăvălug”)  
Iubu, Mihai Aurel. Născut în orașul Găești – Dâmbovița. Medic O.R.L. în Cluj, șef de lucrări la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. Arestat, în 1959, pentru că a acordat asistență medicală partizanilor. Condamnat la 7 ani închisoare. Detenția la penitenciarele Cluj, Jilava și Gherla.
(Cicerone Ionițoiu, „Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar”, Editura Maşina de scris, Bucureşti, 2000)
Lucian Blaga. Poet, dramaturg şi filozof, s-a născut la 9 mai 1895, în satul Lăncrăm din judeţul Alba, sat ce poartă-n nume „sunetele lacrimei”.

Inscripție de casă nouă
Lui Mihai Iubu, de Lucian Blaga

Toate stau la locul lor,
Stă păianjenul în plasă
Ca-ntr-o lume de mătasă,
Nu-l încearcă nici un dar,
Din ocolul lui să iasă.
Toate stau la locul lor,
Piatră, floare și ulcior,
Vatră și amnar și iască,
Asta-i legea tuturor,
Zări să-și facă din pridvor,
Să se simtă bine-acasă.