mica primarLa nivelul comunei Mica, până în acest moment s-a realizat o mică parte din proiectul care presupune reabilitarea școlilor din Nireș și Sânmărghita, și anume dotarea lor în interior; astfel, copiii vor învăța în clase cu mobilier nou.
„Am așteptat ultimul aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Cluj, în rest avem toată documentația pentru școala din Nireș. Constructorul pentru lucrările de reabilitare există, lucrarea fiind câștigată prin licitație cu proiectare-execuție.

Chiar dacă vor începe școlile, lucrările vor debuta; am discutat despre asta cu conducerea școlilor și vom găsi soluții pentru ca activitatea copiilor să decurgă în condiții acceptabile pe perioada aceasta. Vorbim de aproape doi ani de aceste două proiecte, finanțate de Ministerul Dezvoltării. După ce se vor realiza aceste lucrări, școlile vor avea apă potabilă și grupuri sociale”, ne-a precizat primarul comunei Mica, domnul Tiberiu Zelencz.
În data de 30 august au început lucrările privind obiectivul „Construire Capelă Mortuară” în localitatea Mica, proiect care va fi finalizat până la sfârșitul acestui an din fonduri proprii. Astfel de investiții vor fi realizate și în celelalte localități ale comunei în perioada următoare.

Proiectul pentru apă încă nu este finanțat
Demersurile pentru introducerea alimentării cu apă se mișcă la fel de greu ca acum doi ani, când s-a promis cetățenilor introducerea apei la nivelul comunei Mica. „Din spusele celor de la Compania de Apă, reiese că s-a început intabularea zonelor unde vor fi amplasate bazinele și stațiile de pompare, deoarece altfel Compania nu va primi autorizația de construire și lucrarea nu va putea fi scoasă la licitație. Proiectanții de la Compania de Apă au stabilit exact unde sunt aceste zone, iar noi am început procedura de intabulare. Nu am fost lăsați în 2017 – noi și alte comune – să ieșim din acest proiect, deși am făcut cerere de finanțare către Ministerul Dezvoltării. Am fost respinși doar pentru că facem parte din Masterplanul POS Mediu II al Companiei de Apă din județele Cluj și Sălaj. Se pare că pentru acest proiect lucrează șaizeci de persoane, din el făcând parte șaptezeci și șase de UAT-uri din cele două județe. Comunele din Cluj și Sălaj sunt cuplate între ele; nu este un proiect mare care se va licita tot deodată, ci se va licita pe bucăți. Previziunile au fost că anul acesta până prin octombrie se va licita, însă iată că nici măcar nu este finanțat proiectul. Sperăm ca la anul să fie totuși scos la licitație și să se înceapă lucrările”.
Cei care suferă sunt tot cetățenii comunei, în proporție de 60%-70%, în special cei din localitățile Sânmărghita și Nireș, întrucât sunt două zone calcaroase și sărate. În continuare se insistă și se fac demersuri săptămânale pentru ca acest proiect să fie finanțat și să se împlinească, după atât de mult timp, dorința localnicilor de a avea apă.
„Din păcate, noi ca oameni, ca nație suntem pe zi ce trece tot mai răi. Această țară merge spre prăpastie; prea mult vorbim și prea puțin facem. A intervenit între oameni ura și dezbinarea. Am ajuns să fim răi pentru că urmărim să ne atingem scopul, indiferent de situație.
Pentru mine oamenii sunt cei care ar trebui să aducă un plus acestei țări și să vină cu soluții. Mi-aș dori o țară în care cei din instituțiile publice, inclusiv noi, să știm ce avem de făcut și să ne facem treaba cât mai bine, în slujba oamenilor. Pe de altă parte, cetățenii trebuie să fie responsabili și să-și iubească locul în care trăiesc. Instituțiile publice lucrează după legi și nu după bunul plac. Pe mine oamenii m-au pus primar și eu trebuie să respect legea și să fac lucruri bune pentru comunitate. Până nu ne vom educa cu toții, în țara noastră nu va fi mai bine și știm că întotdeauna există loc de mai bine. Este dureros că toată lumea iese și promite oamenilor schimbare. Din păcate, trebuie să te zbați atât de mult pentru a face ceva în România; pentru a atinge un obiectiv ai nevoie de doi ani de zile pentru a obține avizele, autorizațiile, documentațiile, dar oamenii nu înțeleg întotdeauna acest lucru.”