Tipărire

cepariNeavând fonduri pentru actualizarea Planului de Urbanism General, conducerea administrației comunei Cepari se simte legată de mâini și de picioare în demersurile de a dezvolta localitatea. Fără acest PUG nu se poate implementa și cere fonduri pentru nicio investiție.

”Am solicitat fonduri pentru PUG încă de anul trecut. Anul acesta am reluat demersurile. Ni s-a răspuns că anul acesta nu se dau bani pentru așa ceva. Toți ridică din umeri. Eu ce să fac? Avem un PUG neactualizat de foarte multă vreme. Numai avizele se ridică la 1 miliard de lei, iar refacerea ar costa vreo 3 miliarde. Pur și simplu nu avem de unde pune acești bani de la noi. Suntem într-un mare impas”, declară primarul Cristian Ciobanu.
Probleme de natură financiară se pun și în ceea ce privește proiectele ce se vor derula cu fonduri guvernamentale prin PNDL, pentru care, conducerea Primăriei a obținut finanțare. ”Nu ne-au dat de la Consiliul Județean bani pentru proiectare decât pentru alimentarea cu apă. Pentru cele 3 poduri au zis că nu sunt bani. Noi, din nou, nu avem de unde pune (mă refer la proiectare). Este inadmisibil după părerea mea, să obții finanțare cu atâta greutate, și să te lovești de amănunte. O să încerc cum pot să mă descurc. Nu am încă soluția, dar nu mă pot baza pe nimeni, și nici spera în van, asta e clar!”, spune șeful executivului din Cepari.
Când spune că se va descurca, edilul șef se bazează pe exemplul reabilitării drumurilor. ”Nici eu nu știu cum am reușit să punem cât de cât la punct drumurile cu puținii bani pe care i-am avut. Și pentru balastare am apelat peste tot și nimeni nu ne-a ajutat nici măcar cu o piatră.”, afirmă primarul din Cepari.
După un control al reprezentanților Gărzii de Mediu, s-a dovedit că administrația locală din Cepari își îndeplinește cu succes atribuțiile în domeniu. Evident că au  existat și amendamente din partea autorităților de control, însă total nejustificate și neconforme cu realitatea, după declarațiilor edilului șef Cristian Ciobanu.
”Dincolo de faptul că au apreciat curățenia și starea în care se află localitatea din punct de vedere al protecției mediului, ni s-a ”amintit” că toți cei care sunt branșați la rețeaua de apă curentă ar trebui să fie și la canalizare. În primul rând, nu avem canalizare în toată comuna, și în al doilea rând nu poți obliga pe nimeni să se branșeze pe banii lui. Eu înțeleg că astea sunt legile, însă nu se potrivesc cu realitatea. De la birou se vede altfel lumea, ai o perspectivă distorsionată. Înțeleg să ne reproșeze dacă era mizerie și gunoi, ceea ce nu a fost cazul, dar cumva am senzația că indiferent cât de  în regulă ai fi, aceste organe de control, din toate domeniile, tot trebuie să comenteze ceva. La noi nu există o colaborare între administrațiile locale și instituții. Se caută doar vinovați și acolo unde nu sunt”, spune primarul din Cepari.