Tipărire

stolnici 1De sărbătoarea Înălțării, comuna Stolnici a fost gazda tradiționalului Festival al Călușului, ajuns anul acesta la cea de-a XXX-a ediție. Organizat de Primăria și Consiliul Local Stolnici și Asociația ”Călușăreii”, festivalul a adunat sute de oameni veniți să admire frumusețea jocului popular de pe Valea Cotmenei.
Programul zilei a început cu acțiunile dedicate Zilei Eroilor, autoritățile locale depunând coroane de flori la Monumentul Eroilor din fața Primăriei. Pe lângă omagiul adus eroilor din localitate, Primăria Stolnici a acordat o diplomă de onoare singurului veteran de război în viață din comună, Toma Duminică, ajuns la vârsta de 97 de ani.

După ora 16.00, în sala de ședințe a Consiliului Local, primarul Sevastian Pupăză Roșu a premiat șase cupluri care sărbătoresc anul acesta 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Puțin după ora 17.00 s-a dat startul Festivalului Călușului, prezența ansamblurilor de călușari fiind și anul acesta una numeroasă. Au participat formația de călușari a Casei de Cultură „Adriana Trandafir” Bascov, formația de călușari „Mugurelul” a Casei de Cultură Costești, formația „Ilie Martin” din comuna Colonești, județul Olt, formația din comuna Sîrbii Măgura din județul Olt, formația de călușari „Mugurași” din comuna Optași, județul Olt, formația de călușari a Căminului Cultural Hârsești, formația Căminului Cultural Bârla, formația Căminului Cultural Lunca Corbului, formația Căminului Cultural Ungheni și formația de călușari din comuna Stolnici, patronată de Asociația „Călușăreii” Stolnici și Primăria comunei Stolnici.
Alături de primarul Sevastian Pupăză Roșu au urcat pe scenă și au fost alături de cetățenii comunei și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, prefectul de Argeș, Emilian Dragnea, senatorul Cristina Stocheci, deputatul Nicolae Georgescu, dar și mai mulți edili argeșeni. stolnici 2Cu prilejul vizitei la Stolnici, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, a vizitat și o fermă de vite din localitate. Primarul Sevastian Pupăză  Roșu a primit din partea Consiliului Județean Argeș o plachetă aniversară, înmânată de consilierul județean Haralambie Damian. La rândul său, edilul șef din Stolnici a oferit diplome de ”Cetățeni de Onoare ai comunei Stolnici” celor mai mari patru agenți economici din localitate în semn de mulțumire pentru contribuția la dezvoltarea localității. La finalul festivalului, renumita cântăreață de muzică populară Niculina Stoican a susținut un recital, asigurând voia bună și scoțând oamenii la joc până seara târziu. Evenimentul s-a încheiat cu un minunat foc de artificii.
”Ne mândrim cu faptul că am reușit să păstrăm vie tradiția călușului și, de la an la an, vom continua să promovăm acest dans deosebit de apreciat nu doar la nivel național, ci și internațional”, a declarat primarul Sevastian Pupăză Roșu.