suici 1Una dintre cele mai impresionante manifestări dedicate trecutul glorios al neamului nostru a avut loc în luna mai la Șuici. Aici, unde în urmă cu 100 de ani s-au dus lupte crâncene pentru apărarea patriei și pentru idealul tuturor românilor, acela de a locui în granițele aceluiași stat.
Cu această ocazie, păstrând tradiția, Consiliul Local, Primăria comunei Șuici și Consiliul Județean au organizat o emoționantă manifestare, un ceremonial militaro-religios și un program artistic realizat de elevii școlii pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri și pentru a aduce un pios omagiu tuturor înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru patrie.

Conducerea Consiliului Județean și a Prefecturii Argeș, alături de deputați, consilieri județeni și directori ai instituțiilor descentralizate au fost alături de conducerea Primăriei Șuici. Împreună au aprins ”Flacăra Centenarului”, un gest simbolic de reiterare a actului de acum 100 de ani, simbolism care arată dorința noastră la fel de vie de a fi din nou o “Românie dodoloață”. Ceremonialul organizat de autoritățile locale și județene face parte din campania inițiată de Consiliului Județean Argeș ”Respect pentru valorile naționale”, campanie unică la nivel de țară, prin care demonstrăm cu mic cu mare, că noi argeșenii suntem în continuare inima țării și batem odată cu ea pentru idealurile ce ne uneau odată și fac ca România să fie un stat respectat, independent, cu o tradiție bogată și o istorie glorioasă.
După slujba de pomenire și depunerea coroanelor în acordurile solemne ale fanfarei, au urmat discursurile oficialilor. Cele mai emoționante au fost, de departe, suici 2cuvintele primarului Constantin Iatagan, gazda evenimentului. ”An de an, în această zi, gândurile noastre se îndreaptă cu pioșenie și gratitudine, spre cei care au făurit România Mare, au apărat libertatea și independența, au menținut trează încrederea poporului român în valorile sale creștine și morale. Ziua Înălțării Domnului, Ziua Eroilor este ziua în care popor și armată, în comuniune, cinstesc pe toți fiii și fiicele neamului românesc care și-au dat viața pentru țară. Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost și rămâne o filă de aur a istoriei românilor, zi ce consfințește lupta de veacuri a românilor pentru întregirea națională,  unire care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia și Bucovina. Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, mai mult ca oricând, trebuie să marcăm acest moment, să sădim sentimente înălțătoare de dragoste și prețuire a valorilor neamului nostru, sentimente patriotice de dragoste față de țară, a respectului față de străbunii noștri care au plătit scump idealul național” .
Evenimentul s-a fost încheiat cu defilarea fanfarei, de la Cimitirul din Șuici - monument istoric, până la sediul Primăriei.