suine 1Pe 12 martie, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan şi comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, au efectuat o vizită la ferma de suine din Răteşti, deţinută de grupul Radic Star. Alături de cei doi comisari europeni s-au aflat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin,  membri ai comisiilor reunite pentru agricultură şi afaceri europene ale Parlamentului României, autorităţi judeţene şi reprezentanţi ai industriei prelucrării cărnii.


Ferma de la Răteşti a primit o finanţare europeană de peste două milioane de euro, sume folosite pentru înfiinţarea unei unităţi de producere a nutrețurilor combinate şi a unei ferme pentru îngrăşarea suinelor. Phil Hogan a declarat pentru cei prezenți că proiectul integrat de creștere și procesare a porcilor de la Rătești, realizat cu fonduri europene, a creat peste 260 de locuri de muncă și a contribuit la dezvoltarea activităților economice din zonă. “Banii europeni au fost bine investiți, se respectă bunăstarea animalelor și îmi place cum au reușit acești fermieri să-și dezvolte afacerea”, a spus comisarul european, adăugând: ”este îmbucurător să văd cum poate contribui Politica Agricolă Comună în această zonă în care ne aflăm. Anul trecut, România a reușit să fie mai mult un exportator decât un importator de produse agricole, iar agricultura și dezvoltarea rurală pot aduce o contribuție mai mare la exporturile României dar și la crearea de noi locuri de muncă".
suine 2"Importăm purcei rasa Pietrain, din Germania, la 50, 60 de euro pe cap. Mai avem puțin și finalizăm și fabrica de nutrețuri combinate. Avem abatorul nostru și acoperim cam 10% din materia primă a fabricii de mezeluri”, a spus Gheorghe Dicu, realizatorul investiţiei. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a completat: “România are nevoie de proiecte integrate, producție și procesare, iar produsul finit a ceea ce vedem aici să îl găsim în supermarket.”
La rându-i, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a declarat: „Am un sentiment de mulţumire sufletească şi împlinire atunci când văd că în judeţul Argeş vin şi sunt investiţi eficient tot mai mulţi bani europeni. Trebuie să profităm de aceste oportunităţi de afaceri şi să creăm astfel dezvoltare economică, locuri de muncă, un trai decent pentru cât mai mulţi oameni.”