41Cum e și firesc pentru o sărbătoare de asemenea anvergură, Centenarul Marii Uniri de la 1918 va fi celebrat cu demnitatea cuvenită în comuna Valea Iașului. Pregătirile pentru manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire au început de la finalul acestui an, administrația publică a comunei Valea Iașului pregătind pentru anul viitor construcția unor monumente aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri.

”Printr-o hotărâre de Consiliu Local din data de 31 octombrie 2017, am obținut acordul de principiu al membrilor Consiliului Local Valea Iașului în vederea aniversării, cu mare fast aș spune, a 100 de ani de la constituirea României Mari. În termen de 1-2 luni, atunci când va fi gata și bugetul pe anul 2018, voi propune Consiliului Local să construim în fiecare dintre cele șapte sate ale comunei câte un monument, grup statutar sau totem, care să marcheze Centenarul Marii Uniri. Monumentele vor fi personalizate pentru fiecare sat în parte, vor fi amplasate pe domeniul public și, în limita posibilităților, în centrul fiecărui sat. În satele Valea Iașului și Mustățești, monumentele vor fi amplasate lângă căminele culturale, în satul Ungureni în incinta școlii, în satul Valea Uleului în incinta locației în care vom construi clădirea multifuncțională, viitorul club al cetățenilor dacă este să-i găsim o denumire (pe suprafața de 2000 de metri din islazul comunal care au rămas pe domeniul public), în satul Borovinești, tot în incinta locației în care vom construi viitorul club al cetățenilor (pe o suprafață de 200 mp aflată în proprietatea Primăriei), în satul Borovinești, lângă biserică, iar în satul Cerbureni, lângă magazinul din sat, acolo unde există o suprafață inclusă în domeniul public”, explică primarul Nicolae Barbu. Pe lângă construcția acestor monumente, Centenarul Marii Uniri de la 1918 va fi marcat și printr-o serie de manifestări și spectacole artistice ce vor fi organizate la cele două cămine culturale din localitate. Autoritățile comunei Valea Iașului își propun să invite formații și interpreți de folclor autentic și să organizeze evenimente dedicate importanței aniversării unui secol de la constituirea României Mari.

Monografii ale școlilor și bisericilor din comună
Celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire va fi întregită prin împlinirea unei promisiuni mai vechi a primarului Nicolae Barbu, aceea de a lansa o monografie a școlilor din comuna Valea Iașului. ”Acum un an și jumătate, la lansarea monografiei comunei, am promis că vom găsi resursele necesare pentru editarea în anul 2018 a unei monografii a școlilor din localitate. Avem materiale strânse, nu sunt încă sistematizate, dar ne vom ocupa îndeaproape de aceste activități, astfel încât anul viitor să edităm monografia școlilor. În Valea Iașului încă avem pe picioare două școli construite acum 110 ani, la 1907-1908, așadar apariția unei astfel de lucrări ar fi extrem de justificată. Luăm în calcul editarea unei monografii privind evoluția învățământului în Valea Iașului și, în plus, o monografie despre evoluția activităților de cult, a bisericilor din comună, întrucât avem material suficient în acest sens. În cazul bisericilor, în comuna Valea Iașului avem două biserici - monumente istorice, Biserica Bărbălătești, cu hramul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul din 1901 și Biserica Valea Iașului, construită în anul 1859, plus bisericile din Borovinești, Cerbureni și Mustățești (biserică aflată în construcție)”, completează primarul Nicolae Barbu.