Tipărire

sapataAutoritățile locale au finalizat proiectul de buget pentru 2015, cu o valoare totală de circa 1,8 milioane de lei. Bugetul este semnificativ mai mic față de sumele din anii anteriori, și acest lucru se datorează noii formule de calcul aplicată pe baza Legii bugetului aprobată la începutul anului.
”S-a întâmplat așa pentru că la calculul sumelor alocate s-a luat în considerare anul 2013 ca și perioadă de referință, or noi în acel an am încasat chirii în avans pe 5 ani de la Petrom, bani care au fost înregistrați ca și venituri la bugetul local. Drept urmare, banii alocați anul acesta sunt mai puțini”, ne-a declarat primarul Laurențiu Micu. Principalul obiectiv pentru care au fost alocați bani este reprezentat de realizarea planurilor parcelare la nivelul comunei și finalizarea punerilor în posesie a cetățenilor, operațiuni ce vor costa peste 100.000 de lei. Primăria se află deja în negocieri cu o firmă de cadastrare, urmând ca în scurt timp să încheie un contract pentru acest obiectiv. Din excedentul bugetar de anul trecut, administrația publică a comunei Săpata va finaliza anul acesta lucrările de refacere a podului din satul Dealu Bradului, distrus de inundații în vara anului trecut. De asemenea, se va încerca reabilitarea podului din satul Mârțești, avariat de viituri în 2014, calea de acces fiind în acest moment refăcută provizoriu de autoritățile locale.


Studiu de fezabilitate pentru apă în două sate
O veste importantă vine și în ceea ce privește alimentarea cu apă a satelor Bănărești și Turcești. ”Am alocat în bugetul de anul acesta sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru alimentarea cu apă a celor două sate. Când vor fi gata, vom solicita fonduri pe OG 28 pentru demararea lucrărilor, iar dacă nu vom obține finanțare guvernamentală, în vară, la rectificarea bugetară, din sursele proprii vom demara lucrările. Am discutat cu oamenii din Bănărești și Turcești și le-am explicat că anul acesta nu vom putea finaliza alimentarea cu apă, dar în mod sigur vom demara lucrările”, a precizat primarul Laurențiu Micu. Totodată, din bugetul local au fost alocați bani pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru reabilitarea dispensarului uman din satul Bănărești. Și DJ 679 va beneficia de lucrări de reabilitare realizate de Consiliul Județean, în special în zona satului Lipia, acolo unde platforma drumului a fost serios avariată de viiturile de anul trecut.