85Seceta din această vară a dus la calamitarea multor culturi şi în judeţul Argeș. Potrivit consilierului Dan Dobrea, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Argeş, până la jumătatea lunii august au fost declarate calamitate 64.330 de hectare.  

   
Dintre acestea, 21.436 ha sunt cultivate cu grâu, 8.719 ha cu rapiţă, 17.863 ha cu porumb, 11.279 ha cu floarea-soarelui, 157 ha cu soia, 1.850 ha cu triticale, 199 ha cu sorg, 623 ha cu orzoaică de toamnă, 1.476 ha cu orz, 284 ha cu ovăz, 2 ha cu orzoaică de primăvară, 260 ha cu plante de nutreţ, 33 ha cu fasole boabe, 5,7 ha cu legume, 2 ha cu pepeni, 2,7 ha cu cartofi, aproape un hectar cu sfeclă, 72 ha cu mazăre, 61 ha cu pomi fructiferi, 0,5 ha cu viţă de vie şi 2,6 ha cu mei.
La solicitarea curier.ro, specialiştii din cadrul  Direcţiei pentru Agricultură Argeş au rea¬lizat şi calculul estimativ al pagubelor din agricultura din judeţul nostru. Până la jumătatea lunii august, acestea se ridicau la 82.231.000 lei, luându-se în calcul procentele de calamitare declarate şi preţurile produselor agricole pe piaţă.
Procedura în vederea înregistrării cererii de despăgubire pentru fermierii care au suprafeţe calamitate prevede că agricultorul trebuie să meargă la Primărie cu o cerere prin care înştiinţează autorităţile că deţine culturi calamitate. Se constituie o comisie locală de situaţii de urgenţă, care se deplasează la faţa locului şi întocmeşte un raport operativ, care este transmis la ISU Argeş şi la Direcţia Agricolă. Pentru fiecare fermier se întocmeşte un proces verbal de constatare a pagubei, care este centralizat la Direcţia Agricolă şi trimis în maximum 15 zile la Prefectură şi Ministerul Agriculturii. Până acum, comisiile pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă au făcut o evaluare preliminară a zonelor afectate, iar în perioada următoare se va face evaluarea individuală a fermierilor afectaţi de secetă şi se va stabili care va fi cuantumul despăgubirilor de care vor beneficia agricultorii.