harsesti lungÎn 2023 la Hârsești va începe construcția unor locuințe eficiente din punct de vedere energetic, destinate tinerilor, locuințe ce vor fi realizate cu fonduri europene obținute prin PNRR. Investiția se va realiza pe baza unui proiect tip, elaborat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).  Sunt propuse 12 de locuințe (apartamente), ce vor fi construite în zona Târgului, zonă unde sunt asigurate toate utilitățile. Fiecare apartament va avea o suprafață de 80 mp. Locuințele vor respecta standardul nZEB (near - Zero Energy Building) și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, încălzire și iluminat.

În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici - un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. În același timp, locuințele vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul. ”Valoarea de investiție a proiectului este de 1 milion de euro. Am semnat contractul de finanțare și urmează licitația pentru atribuirea lucrărilor. Anul acesta vom începe construcția acestor locuințe.”, anunță primarul Ionel Moloiu.

Investiții în valoare de 7 milioane de euro
Tot cu fonduri din PNRR, autoritățile din comuna Hârsești vor implementa și alte proiecte. Este vorba despre achiziția unui microbuz electric pentru activitățile socio-culturale, extinderea sistemului de supraveghere video în localitate și elaborarea PUG - ului și transpunerea acestuia în format GIS. Conducerea Primăriei Hârsești a semnat contractele de finanțare pentru aceste investiții. Pentru alte două proiecte depuse au fost solicitate clarificări în vederea semnării contractelor de finanțare. Amenajarea unui centru pentru colectarea selectivă a deșeurilor prin aport voluntar, investiție ce va crea noi locuri de muncă și va contribui la scăderea costurilor la salubritate, respectiv eficientizarea energetică a două clădiri publice, școala și căminul cultural, sunt obiectivele prevăzute în cele două proiecte. La Hârsești vor demara în curând  și lucrările prevăzute în cele două proiecte finanțate prin Programul ”Anghel Saligny” - modernizarea drumurilor (1 milion de euro) și extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 12 km (3 milioane de euro). Rețeaua de canalizare va acoperi în totalitate satele Hârsești și Martalogi. 7 milioane de euro este valoarea totală a investițiilor ce vor fi derulate cu fonduri europene la Hârsești. Nu în ultimul rând, anul acesta în zona Voinești va fi construit un pod peste râul Cotmeana. Podul va avea o lungime de 72 de metri și o lățime de 5 metri. ”Puntea pietonală existentă va fi mutată în dreptul zonei Fundătura Filipești, asigurându-se astfel un acces mai facil către satul Martalogi. În scurt timp vom demara licitația pentru lucrări.”, adaugă edilul din Hârsești.