cateascaAdministrația comunei Căteasca a încheiat anul 2022 cu multiple obiective realizate, iar 2023 se anunță cel puțin la fel de prolific din punct de vedere al investițiilor. Introducerea canalizării, asfaltarea unor noi drumuri și cadastrul general sunt doar câteva dintre proiectele ce se vor derula anul acesta în comuna Căteasca. Pe larg despre acestea am discutat cu primarul Liviu Năstase.

- Dle primar, care sunt prioritățile instituției pe care o conduceți, în anul 2023?
- Ne propunem să facem lucrări și investiții în mai multe domenii, dar cea mai importantă rămâne finalizarea lucrărilor la sistemele de canalizare aflate în derulare. Pe tronsonul I, Recea - Catanele, lucrările sunt finalizate în proporție de 70-80%. Oamenii trebuie să înțeleagă că este vorba de o investiție de anvergură, care necesită timp și mulți bani, fonduri care provin din bugetul local. Pe tronsonul II, Căteasca - Coșeri, gradul de realizare este de 90%. S-a montat stația de epurare, mai sunt de montat stațiile de pompare pe ultimele tronsoane. Stația de epurare este una dintre cele mai moderne, fabricată în totalitate din inox, modulară. Și aici lucrăm tot cu fonduri din bugetul propriu. Până în vară vrem să punem în funcțiune acest sistem de canalizare. Mai avem și un al III-a tronson, Cireșu - Siliștea - Gruiu, în lungime de 35 km, pentru a cărui realizare am accesat fonduri prin Programul ”Anghel Saligny”. Valoarea totală a investiției se ridică la 350 miliarde de lei. 154 miliarde de lei am obținut prin programul guvernamental, restul îi vom pune din bugetul local. Este o lucrare care se va face etapizat, pe durata mai multor ani. La finalul celor trei proiecte, întreaga comună Căteasca va dispune de canalizare. Anul trecut am finalizat și gospodăria de apă din satul Siliștea, o investiție în valoare de 30 miliarde de lei. Aceasta are o capacitate de 300 mc și asigură apă suficientă pentru zona Cireșu - Siliștea. Este o investiție ratată în mandatul anterior, pe care am preluat-o și am dus-o la bun sfârșit.
- Ce lucrări vă propuneți pentru modernizarea infrastructurii de drumuri?
- Anul trecut am asfaltat mai multe tronsoane de drumuri locale în satele Siliștea, Gruiu și Cireșu, în total 3 km. Am asfaltat și tronsonul de drum județean luat în administrare de la CJ, Catane - Baraj. Vreau să continuăm această colaborare cu CJ, să preluăm încă 15 km de drum județean pentru a-l întreține, întrucât a devenit impracticabil. Este vorba despre DJ Recea - Catane - Căteasca (10 km) și DJ Siliștea - Gruiu - A1 km 94 (5 km). De asemenea, vom amenaja drumurile agricole și vom face reparații asfaltice pe un tronson de 2 km pe  DC 105 (Coșeri - A1). 
- Pentru ce investiții ați accesat fonduri europene?
- De curând am semnat contractul de finanțare pentru amenajarea a două stații pentru încărcarea vehiculelor electrice și pentru reabilitarea termică a sediului primăriei. Tot cu fonduri europene vom face o reactualizare a PUG- ului și transpunerea în format GIS. De asemenea, avem depuse documentații pentru modernizarea iluminatului public, sistem de supraveghere video a spațiului public, achiziție microbuz electric și amenajare piste pentru biciclete. Bani din sursă externă am accesat și pentru realizarea lucrărilor de cadastru general. Fondurile provin de la ANCPI, și în prima etapă au fost cadastrate 1.500 de imobile.
- Sunt modificări la taxe și impozite locale pentru anul în curs?
- Taxele au fost indexate doar cu rata inflației. Singura modificare este la taxa pentru gunoi, a crescut de la 80 la 90 de lei/persoană/an, din cauză că avem foarte mulți rău platnici. Îmbucurător este faptul că a crescut cantitatea de deșeuri reciclabile colectată, dar și la general am reușit să micșorăm cantitatea de gunoi strânsă. Chiar și în condițiile în care avem de-a face cu numeroși rău-platnici, am reușit să avem un grad bun de colectare la bugetul local. Avem foarte multe amenzi neîncasate. S-a ajuns aici atât din cauza cetățenilor, cât și din cauza funcționarului din primărie care trebuia să se ocupe de procedurile de recuperare a sumelor datorate, ajungându-se în așa fel încât să avem amenzi neîncasate de peste 10 ani. Cu toate acestea, Primăria Căteasca a realizat investiții importante în 2022, a reușit să scadă cheltuielile cu administrația în mod semnificativ și să încheie anul cu o sumă consistentă în excedentul bugetar, sumă care va fi folosită pentru investițiile din 2023. Îmbucurător este și faptul că în comuna noastră continuă să vină investitori (Martur, MUSA, CTP), care contribuie la bugetul local și, implicit, la creșterea nivelului de trai al cetățenilor.