corbi 2Pentru promovarea zonei și a produselor tradiționale, conducerea administrației din Corbi ia în calcul înființarea unor ”Puncte Gastronomice Locale”. Conceptul face parte dintr-o campanie demarată de Ministerul Agriculturii prin direcțiile de sănătate veterinară, în vederea încurajării turismul rural.

”Un concept ce răspunde cerințelor crescânde în țara noastră pentru unități de alimentație publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse și preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României. Concret, producătorii locali pot vinde preparatele proprii și servi masa turiștilor, fără a fi constrânși de atâtea rigori legislative. Cu toate acestea, se impun, evident, niște norme care trebuie îndeplinite. Împreună cu Dr. Ionel Vișinescu, consilier superior din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane - Oficiul de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș, parte a Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cel care mi-a adus în atenție idea despre înființarea acestor puncte gastronomice locale, vom face informări și îi vom ajuta pe cei interesați”, declară primărița Anca Baciu.
„Încerc prin toate mijloacele să-i determin pe cetățenii din zona montană să practice aceste activități de înființare a Punctelor Gastronomice Locale, care le oferă posibilitatea unor câștiguri suplimentare, valorificarea producției din gospodăria proprie dar și de la vecini, promovarea obiceiurilor și tradițiilor locale, agroturismului, dar și a gastronomiei locale. Se evită în acest mod pierderea timpului prin piețe agroalimentare, plata unor taxe pentru spațiul închiriat în piață, o activitate plăcută și civilizată, în conformitate cu legislația în vigoare. Din aceste considerente trimit către toate primăriile adrese de informare. Încerc astfel să implic și administrațiile locale, să-și dezvolte asemenea activități, care vor avea rezultate benefice pentru comunitate, bugetul local și reducerea asistaților social. În mod indirect va crește interesul muntenilor pentru creșterea animalelor, utilizarea pajiștilor și fânețelor, care în momentul de față nu sunt valorificate, fiind lăsate să se împădurească și nu mai sunt efectuate lucrări de întreținere și cosire a fânului. Prin creșterea animalelor, pe care le pot valorifica prin Punctele Gastronomice Locale, fermierii vor putea beneficia de subvenții atât pentru animale, cât și pentru pajiști. La solicitarea persoanelor interesate mă deplasez la nivelul comunei pentru informare și consiliere, în vederea demarării activității.”, explică Ionel Vișinescu, reprezentantul Agenției Naționale a Zonei Montane Curtea de Argeș.

Precizări importante
# Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor;
# Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care își desfășoară activitatea. Va fi obligatoriu preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile.
# Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă în momentul preparării.
Cei care doresc să înființeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul: Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.
Prima condiție, având în vedere că aceste tipuri de activități depășesc cadrul consumului privat, este necesitatea obținerii documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. Dosarul depus pentru obținerea înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor trebuie să conțină
# o schiță a locului de producere a alimentelor;
# o copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului;
# o copie după actul de identitate.
După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA județene vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, pentru a evalua unitatea, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. O altă condiție, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic își desfășoară activitatea.