caldararu inaltComună primitoare, cu oameni muncitori și resurse bogate în agricultură, Căldăraru are din toamna anului trecut și o nouă administrație. Echipa formată din primarul Alecu Buicea și viceprimarul Mircea Dorin Dumitru are misiunea de a revigora lucrările începute în comună și de a impulsiona dezvoltarea locală prin noi investiții și proiecte. Despre toate acestea, în interviul de mai jos.
- Dle primar, ce proiecte sunt în derulare în comuna Căldăraru la momentul actual?

- Avem în desfășurare un proiect finanțat prin PNDL 2, o grădiniță al cărei grad de realizare este de 60%. Clădirea este ridicată, a fost montată tâmplăria, acum se lucrează la acoperiș și urmează amenajarea interioarelor. Ulterior ne vom preocupa de dotarea unității de învățământ. Tocmai pentru aceste investiții avem nevoie cu prioritate de fonduri și am solicitat Consiliului Județean să ne sprijine. Ne-a fost alocată o sumă de bani, 115.000 de lei, pe care îi vom folosi pentru finalizarea obiectivului. Ne dorim ca preșcolarii din comuna Căldăraru să înceapă anul școlar 2021-2022 în noua grădiniță. Mai avem în derulare un proiect pentru introducerea canalizării. Inițial acesta a fost finanțat prin AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), însemnând magistrala, stația de epurare și stațiile de pompare. Extinderea rețelei și racordurile la gospodării sunt cu finanțare din fonduri proprii. La momentul actual, racordurile sunt realizate în proporție de 20-30% în cele două sate, Căldăraru și Strâmbeni. Momentan lucrările sunt suspendate, dar intenționăm să accesăm fonduri ori tot prin AFM, ori prin PNRR, pentru finalizarea proiectului.
- Vă propuneți lucrări și în alte domenii?
- Apă există în toată comuna, și chiar la un preț nemodificat de mai bine de 10 ani. Vrem să ne ocupăm de drumuri în perioada următoare. Am depus un proiect la CNI (Compania Națională de Investiții) pentru asfaltarea a 5 km de drumuri în satele Căldăraru și Strâmbeni. Documentația a fost validată, iar proiectul a fost inclus pe lista-sinteză a companiei. Așteptăm un răspuns oficial referitor la finanțare. Pe de altă parte, am prevăzut bani în bugetul local, 150.000 de lei, pentru pietruirea drumurilor locale. Vom începe lucrările în scurt timp. Anual derulăm două campanii de pietruire a drumurilor, primăvara și toamna. 
- În viitoarele programe de finanțare se pune accent pe componenta verde. V-ați gândit la proiecte în domeniu care ar putea beneficia de bani europeni?  
- Avem un proiect depus la AFM pentru montarea unor corpuri de iluminat solare, finanțarea a fost aprobată. În comuna Căldăraru vor fi montate 400 de lămpi solare, investiție ce va fi realizată cu bani europeni. Urmează să semnăm contractul pentru executarea lucrărilor. De asemenea, ne dorim ca în viitorul apropiat să aducem îmbunătățiri sediului primăriei și Căminului Cultural, printr-un proiect care vizează creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădire publice. În luna iulie începe înscrierea proiectelor de acest fel într-un program finanțat de AFM. Totodată, am depus o solicitare la Ministerul Dezvoltării pentru un nou microbuz școlar.
- Și pentru că încă suntem în pandemie, ce acțiuni ați întreprins pentru combaterea virusului?
- În primul rând, încă de la început, la nivelul Primăriei Căldăraru au fost instituite o serie de măsuri de protecție sanitară, de la limitarea accesului în primărie, dezinfectarea suprafețelor comune, transmiterea online a documentelor. În plus, în luna mai, la Căminul Cultural Căldăraru a fost organizată o campanie de vaccinare a populației. Acțiunea a fost organizată cu sprijinul Spitalului Militar Pitești și au fost vaccinate 42 de persoane. Sper să putem contribui în continuare la acțiunile care ne vor readuce la normalitate, din toate punctele de vedere.