Tipărire

74A 45-a ediție a faimoasei ”Rapsodii Păstorești” va avea loc anul acesta în data de 24 mai. Festivalul organizat de aproape o jumătate de secol la Corbi are la bază motivul ocupației ancestrale a localnicilor - păstoritul oilor și, implicit, urcarea acestora la munte primăvara, însă de-a lungul timpului a căpătat conotații antropologico-artistice importante.
Programul sărbătorii este conceput așadar pe dimensiunea estetică a portului tradițional și a folclorului autentic, revelate participanților într-o pleiadă de manifestări precum parade, expoziții de animale și recitaluri de muzică. Valoarea incontestabilă a evenimentului rezidă nu doar din amploarea acestuia, ca mod de organizare și ca număr de participanți - artiști sau vizitatori, ci mai ales din sfințenia păstrării autenticului în toate etapele desfășurării, ca o procesiune ritualică a marcării timpului. Timp perceput în dimensiunea ancestrală între primăvară și toamnă, între urcatul și coborâtul oilor de la munte, ca etape ale transhumanței, ale transcederii între cer și pământ, între sacru și profan.

Iată programul ”Rapsodiei Păstorești” de anul acesta, cu începere de la ora 11.00 din fața Primăriei Corbi:
# Vizitarea Muzeului Satului;
# Parada Portului Popular Tradițional  ale formațiilor participante din mai multe zone ale țării;
# Parada Călăreților;
# Deplasarea în dealul ”La Chilii”- zona principală de desfășurare a festivalului;
# Cuvânt de deschidere;
# Expoziție-concurs de animale, organizată de Asociația Crescătorilor de animale ”Corbii de Piatră”; participanții vor fi premiați de către un juriu condus de președintele Asociației, dr. Ion Săvescu;
# Premierea familiilor ce au împlinit 50 de ani de căsnicie neîntreruptă;
# Program artistic al formațiilor participante din localitățile: Jina Sibiului-Sibiu, Polovraci-Gorj; Novaci-Gorj, Vaideeni- Vâlcea, Băbeni-Vâlcea, Corbu-Olt, Drăguș-Brașov,  Corbi, Arefu, Berevoiești, Brăduleț, Mușătești, Stolnici, Rociu-Argeș, Izvoarele-Prahova și, în premieră, un ansamblu din Cumpăna - Constanța.
”Ca noutate, în acest an vom avea în afara programului artistic obișnuit al formațiilor amintite, și un program artistic susținut de  rapsozi renumiți la nivel național, moment organizat de Ana Maria Georgescu de la Absolut TV. Festivalul va fi prezentat de Elena Picu, realizatoare de emisiuni la același post de televiziune. Așteptăm mulți invitați, turiști din diverse zone ale județului și țării, festivalul nostru depășind prin reputație granițele locale”, a declarat primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, organizatorul principal al evenimentului alături de Consiliul Local al comunei.