Tipărire

suseniModificarea legii de vânzare a terenurilor din extravilanul localităților aduce mari bătăi de cap autorităților locale. Conform noii legi, intrată în vigoare anul trecut, în procesul de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din extravilan, primăriile sunt obligate să se ocupe de afișarea ofertei de vânzare, de identificarea și notificarea titularilor dreptului de preempțiune (până la rangul VII) și de transmiterea către structurile superioare a documentelor și a actelor cerute de lege. Corespondența aferentă cade așadar în sarcina primăriilor, iar acest lucru înseamnă resurse umane și financiare enorme.

”Eu pun problema din punct de vedere administrativ, din perspectiva autorităților locale. Este o nenorocire de lege pentru noi! Pentru vânzarea-cumpărarea terenurilor, primăriile trebuie să aibă salariați care să se ocupe numai de acest lucru, resurse consistente, plus costurile cu toată corespondența... Poate pentru cine vinde sau cumpără, legea este bună, dar pentru primării este o nenorocire. Mai grav este că amenda pentru funcționarii primăriei care nu se încadrează în termenele prevăzute de lege este între 100.000 și 200.000 de lei! O aberație pe care nimeni nu o corectează, nu se ia nici o măsură!”, afirmă edilul din Suseni.

Buget mai mic
Administrația comunei Suseni are de gestionat anul acesta un buget mai mic față de cel de anul trecut, iar pentru derularea investițiilor va trebui să se axeze pe atragerea fondurilor din surse externe și mai puțin pe bugetul propriu. ”Cifrele sunt mai mici față de anul trecut cu 10-15%. La cotele defalcate din TVA și impozit pe venit sunt micșorări de sume, la nivelul execuției bugetare de anul trecut. Pentru asistenții personali, persoanele cu handicap, ajutoarele de încălzire și alte tipuri de ajutoare, sumele repartizate sunt mulțumitoare. Banii pentru investiții sunt însă foarte puțini și va trebui să căutăm soluții de finanțare din surse externe. Ceea ce la momentul actual este foarte greu, pentru că nu sunt deschise linii de finanțare externă și nici programe guvernamentale”, declară primarul Doru Radu.

Lucrări în desfășurare
În paralel, în localitate sunt în desfășurare activități de curățenie, cu angajații de la Legea 416 și utilajele primăriei. Se lucrează în continuare la Centrul Cultural Suseni, obiectiv finanțat prin CNI. În vara aceasta va fi pus în funcțiune noul foraj de apă din satul Cerșani. Puțul a fost forat și urmează ca apa să fie introdusă în rețeaua publică, să fie împrejmuit forajul, amenajată stația de clorinare și racordarea la sistemul electric.