Tipărire

cosestiMijlocirea plății taxelor și impozitelor a fost, în această perioadă, preocuparea principală a administrației din Coșești, mulți dintre contribuabili alegând să facă plata până la 31 martie, pentru a beneficia de bonificația de 10%. Anul acesta, taxa de salubritate s-a mărit la Coșești. Explicația ne-o oferă edilul șef, Nicolae Pană.

„Până anul trecut, această taxă a fost de 5 lei pe lună de persoană. După introducerea principiului „plătești cât gunoi produci”, taxa a crescut la 7 lei de persoană. Eu opinez că nici acest preț nu este foarte mare. Sunt comunități din vecinătate unde taxa este de 9 lei, nu mai vorbesc de mediul urban, unde o persoană plătește și 12 lei lunar. Noi încercăm să ducem o muncă de lămurire continuă, în sensul în care oamenii trebuie să conștientizeze că taxa va crește proporțional cu cantitatea de gunoi. La țară, de pildă, sunt mulți care depun la tomberon resturi vegetale, care nu se încadrează la gunoi menajer. Aceste resturi se pot transforma foarte bine în compost, ce poate fi folosit în gospodării pe post de îngrășământ. Ideea e simplă: crește cantitatea de gunoi, crește și taxa! Apoi, avem posibilitatea de a colecta selectiv anumite materiale reciclabile. Cu cât cantitatea de deșeuri colectate selectiv va crește, cu atât va fi mai bine pentru noi toți, pentru că deșeurile  colectate selectiv se scad din cantitatea de gunoi menajer. În aceste condiții, ar rezulta o taxă de salubritate mai mică! Sper din tot sufletul ca cetățenii să înțeleagă că, a colecta selectiv înseamnă, dincolo de protecția mediului, și o taxă de salubritate mai mică”, spune primarul Nicolae Pană.
În perioada imediat următoare administrația din Coșești va amenaja cele opt locuri de joacă din incinta unităților de învățământ, pentru care mobilierul aferent a fost deja achiziționat în cursul anului trecut. De asemenea, vor fi amplasate, într-o primă fază, patru stații de autobuz.