cepariDin păcate și în acest an, bugetul Primăriei Cepari este doar unul de funcționare. În aceste condiții, singura șansă pentru realizarea de noi investiții în beneficiul comunității, rămân fondurile europene și guvernamentale, însă și acelea sunt dificil de accesat, din pricina faptului că, de multe ori, „regulile se schimbă în timpul jocului”.
”Oamenii nu ne-au ales doar să existăm, ca instituție, ci și cu speranța că putem schimba ceva în localitate. Singura soluție, ca și până acum, este atragerea de fonduri europene sau guvernamentale. Avem deja depuse documentații pentru modernizarea infrastructurii la Compania Națională de Investiții, la Ministerul Dezvoltării etc. Problema cea mare este că, pentru anumite granturi, ghidurile de finanțare apar foarte târziu și condițiile impuse ulterior fac ca studiile de fezabilitate pe care le realizăm din dorința de a depune cereri de finanțare, să devină inutile. Cheltuim bani mulți pe studii de fezabilitate, ridicări topografice, avize și apoi vedem că nu suntem eligibili, conform ghidului. Ba că nu avem un număr minim al numărului de locuitori, ba că nu putem garanta un număr minim de branșări... Comunele mici nu au șanse din acest considerent.”, spune primarul Cristian Ciobanu.

Deși contractul de finanțare între administrația locală și Compania Națională de Investiții nu este încă perfectat, în mod evident, aflându-se în faza achiziției, un nou obiectiv se va realiza în comună. Este vorba de lucrări de stabilizare versant și consolidare drum sătesc - str. Răcorești, de la km 0+650 până la km 0+900, sat Ceparii Ungureni, comuna Cepari. ”Noi am depus documentația pentru finanțarea lucrărilor de refacere a infrastructurii în urma acestei alunecări de teren. Am predat amplasamentul și, în mod cert, după achiziție va începe lucrarea efectivă. În rest, nu avem nicio veste, nicio noutate cu privire la vreo finanțare, la vreun proiect depus”, spune edilul șef.
Conform declarațiilor șefului executivului din Cepari, încasările la taxe și impozite sunt conform așteptărilor. Un alt aspect pozitiv este acela că din punct de vedere agricol, pentru pomicultură se întrevede un an profitabil. ”Deocamdată stăm bine din punct de vedere agricol. La cum a fost vremea și la cât a plouat sau a nins în ultima perioadă, pe termen scurt, nu ne mai temem de secetă. Sigur, mai este drum lung și multe se pot schimba până în toamnă, dar începutul este unul promițător”, spune primarul Cristian Ciobanu.