57Consiliul Local al comunei Valea Iașului s-a reunit pe 20 aprilie 2015 într-o ședință cu 12 puncte pe ordinea de zi, toate la fel de importante pentru comunitate și administrația publică locală. Una dintre hotărârile aprobate de Consiliul Local Valea Iașului prevede organizarea celei de-a XIV-a ediții a Zilei Comunei Valea Iașului în ziua de 23 mai 2015, moment în care vor fi aniversați 540 de ani atestare documentară a satului Cerbureni.
Sărbătoarea va avea loc anul acesta la Căminul Cultural Cerbureni, obiectiv reabilitat pe care autoritățile comunei Valea Iașului îl vor inaugura cu acest prilej. De asemenea, manifestările dedicate Zilei Comunei vor include lansarea monografiei comunei Valea Iașului, dar și o festivitate de acordare de diplome și premii pentru cuplurile longevive și cetățenii care au trecut pragul vârstei de 80 de ani. Astfel, patru familii din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie vor primi diplome de recunoștință intitulate generic ”Nunta de aur” și câte un premiu în valoare de 200 RON din partea administrației publice locale. La fel se va întâmpla și cu un număr de 136 de cetățeni din localitate care au trecut pragul vârstei de 80 de ani și care vor fi recompensați cu diplome și premii în valoare de 200 RON/persoană. Totodată, diplome cu titlul ”Nunta de argint” vor primi și 13 familii care au aniversat 25 de ani de căsătorie, iar autoritățile locale vor acorda distincții și unui număr de 20 de cetățeni care anul acesta au împlinit vârsta de 80 de ani. ”De la festivitatea de premiere vor lipsi anul acesta titlurile de ”Cetățeni de Onoare ai comunei Valea Iașului”. Intenționăm să acordăm aceste distincții anul viitor, pe baza unei selecții riguroase a propunerilor pe care le vor face consilierii locali, cetățenii, societatea civilă. Sunt binevenite și autopropunerile pentru că este posibil ca noi să mai omitem anumite persoane cu merite deosebite și atunci este foarte bine că cetățenii ne vor ajuta. Vom avea astfel o bază de selecție foarte bună pentru decernarea titlurilor de ”Cetățean de Onoare al comunei Valea Iașului” la ediția de anul viitor a Zilei Comunei”, ne-a declarat primarul Nicolae Barbu.

Strategia de dezvoltare locală
Tot în cadrul ședinței de Consiliu Local de la mijlocul lunii aprilie, administrația publică locală a adoptat o serie de documente extrem de importante. Este vorba de strategia de dezvoltare locală a comunei Valea Iașului în perioada 2014-2020, strategia serviciilor comunitare de utilități publice și strategia de dezvoltare și promovare a turismului. ”Aceste trei strategii au fost făcute separat pentru că strategia de dezvoltare locală a comunei reprezintă cadrul general pe care îl avem în vedere pentru implementarea investițiilor. Înainte de organizarea licitației și execuția acestei strategii, în anul 2012, în Consiliul Local, a fost aprobată o strategie de dezvoltare locală pentru perioada 2012-2016 cu trimitere la obiective ce vor fi realizate până în anul 2020 inclusiv. De aici s-a desprins strategia de dezvoltare locală în concordanță cu exercițiul financiar european 2014-2020. În mod firesc, strategia generală de dezvoltare a dat naștere strategiei serviciilor comunitare de utilități publice și celei de promovare a turismului”, precizează primarul Nicolae Barbu. În ceea ce privește utilitățile existente la nivel local, alimentarea cu apă a fost finalizată în toată localitatea, canalizarea are o acoperire de 70%, urmând ca pe baza unei hotărâri a Consiliului Local din luna aprilie, sistemul de canalizare să fie extins după cum urmează: 70% în satul Cerbureni și între 5-10% în restul satelor, în afara satelor Bărbălătești și Borovinești, acolo unde canalizarea a fost introdusă în procent de 100%. Iluminatul public a fost complet modernizat în anul 2014, iar drumurile comunale se află într-o fază avansată de reabilitare prin asfaltare. De asemenea, în localitate funcționează un serviciu specializat de salubritate, autoritățile din Valea Iașului concesionând încă de acum 10 ani acest sector de activitate unei firme de profil. 70% dintre gospodăriile din comună beneficiază de pubele pentru colectarea gunoiului, iar localitatea se află în etapa a II-a a proiectului derulat de ADI Servsal – Managementul integrat al deșeurilor solide din județul Argeș. În ceea ce privește transportul în comun pe drumurile comunale, acest serviciu a fost, de asemenea, concesionat unei firme de profil, desfășurându-se în bune condiții, la fel ca și transportul județean pe ruta Curtea de Argeș-Valea Iașului. În fine, în cadrul strategiei de dezvoltare și promovare a turismului, Centrul de Informare Turistică din satul Mustățești a fost finalizat în proporție de 80%, iar anul acesta, cu ocazia Zilei Comunei, va fi lansată Monografia Comunei Valea Iașului.