Tipărire

54Noile cerinţe privind alcătuirea dosarelor pentru obţinerea subvenţiilor pe suprafață i-au bulversat pe toţi cei care se considerau îndreptăţiţi să beneficieze de aceste stimulente financiare din partea Uniunii Europene. Birocrația excesivă îi descurajează pe fermieri, mulți dintre ei renunțând la a mai aplica pentru obținerea subvențiilor, chiar dacă primăriile fac eforturi considerabile pentru a-i ajuta pe oameni să-și întocmească dosarele. În acest context, foarte mulți primari argeșeni sunt revoltați de atitudinea reprezentanților APIA, arătați cu degetul pentru că nu se implică în rezolvarea problemelor cu care fermierii se confruntă în întocmirea și depunerea dosarelor pentru subvenția pe suprafață.
„Cel mai grav este faptul că nici cei de la APIA nu cunosc toate procedurile şi, în cazul în care punem întrebări pertinente, nu ne pot oferi un răspuns viabil. Cel mai bun exemplu este următorul: unul dintre documentele necesare la dosar, mai nou, este o copie după registrul agricol care să conţină datele respectivului cetăţean. Problema este că registrele agricole pe 2015 nu au apărut încă! Cei de la APIA spun să facem copii după registrele din 2014. Dar, între timp, au apărut modificări. Ce facem cu aceia care au cumpărat pământ între 2014 şi 2015, care nu apar nicăieri, cu cei care au moştenit suprafețe agricole în această perioadă, cu cei pentru care, practic, au survenit modificări în ceea ce deţin? Nimeni nu poate da acest răspuns. Dincolo de asta, Registrele Agricole sunt atât de prost concepute, cu spaţii mici, în care nu încape să scrii nimic şi, ulterior, trebuie să citeşti cu lupa dimensiunile unei parcele şi alte date de identificare, acesta fiind un aspect colateral.
În al doilea rând, trebuie coroborate copia după registrul agricol cu adeverinţa de la Primărie şi cu un formular de identificare dat de APIA. Este  o muncă de Sisif! Noi, la Primăria Suseni, muncim câte trei persoane pentru întocmirea unui dosar, ore bune. Sunt încă multe localităţi în care primăriile nu se implică la asemenea nivel, încât să-i dea omului dosarul gata făcut, cum facem noi. Ce se întâmplă cu aceşti oameni? Fără implicarea primăriilor, este un fiasco! Cel mai corect era să spună direct că “nea Ion” şi „nea Gheorghe”, fără carte, să nu mai se obosească să facă acest dosare, să nu îi mai chinuie în zadar! Ştiu caz concret dintr-o comună unde, din 11 dosare, 9 au fost refuzate din  motiv că documentele nu erau conforme cu cerinţele. Ni-i pun în cap pe bieţii oameni, care consideră că noi, ca autorităţi locale, nu îi ajutăm. Nu vorbesc de cei din Suseni pentru care, repet, lucrăm noi să le întocmim aceste dosare. Vorbesc în general. Sunt optimist când spun că nici jumătate faţă de anul trecut nu o să mai beneficieze de subvenţii la nivel de judeţ şi, probabil, de ţară.
Mai mult, cei de la APIA nu ne-au mai trimis specialiști ca în alţi ani, motivând că n-au buget, că n-au oameni. Că nu le permite sistemul. Care sistem? Probabil sistemul… solar!
Sunt profund dezamăgit atât de APIA, cât şi de legea extravilanului. Un dosar de vânzare-cumpărare pentru o parcelă are 4 cm în înălţime - atâtea hârtii sunt necesare! Nu e posibil aşa ceva! Nu ştiu cine face aceste legi; sunt băieţi tineri, deştepţi la Minister, dar nu au nicio legătură cu realitatea!
Am discutat şi cu reprezentanţi ai conducerii APIA, care recunosc că legile sunt inaplicabile. Atunci, de ce nu se face ceva?
Concluzia este că totul e o nebunie şi că fie se va alege praful cu aceste subvenţii, fie noi, ca primării, din dorinţa de a-i ajuta pe oameni, muncim pe brânci şi poate intrăm şi în belele, cu toate restricţiile ce se impun acum!”, a declarat primarul din Suseni, Doru Radu.