valea iasuluiÎn scrisoarea pe care primarul comunei Valea Iașului o va trimite către toți cetățenii comunei, cu scop de informare asupra investițiilor realizate în 2019 și a propunerilor pentru 2020, locuitorii vor găsi o noutate care în mod cert le va aduce bucurie: impozitul pentru clădiri va fi diminuat cu 26 de procente. Nu doar la acest capitol s-au operat reduceri. Concomitent, și taxa pentru gunoi va scădea de la 8 lei pe lună, la 6 lei. Primarul Nicolae Barbu explică cum și din ce considerente s-a luat această decizie, cu efecte benefice certe pentru localnici.

”În ceea ce privește reducerea taxei pentru ridicarea deșeurilor, cetățenii au meritul că au înțeles de ce este importantă colectarea selectivă. Iată că acest tip de abordare a dus la colectarea unor cantități mai mici de gunoi, deci la scăderea costurilor. În plus, monitorizarea din partea reprezentanților Primăriei a ridicării deșeurilor și cântărirea exactă a gunoiului au condus la facturi conforme cu realitatea. Micșorarea impozitului pentru clădiri a fost o decizie a Executivului și Consiliului Local, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, deoarece tarifele pentru apă și canalizare, cumulate, au crescut de la 5,5 lei mc la 8,22 lei pe mc. Am făcut un calcul estimativ pentru o locuință de 100 mp, care beneficiază de toate utilitățile: electricitate, apă, canalizare și gunoi. Astfel, prin reducerea impozitului pe clădiri cu 26 de procente, practic familiei îi rămân 50 de lei pe lună. Cu această sumă plătește utilitățile, la un consum mediu de 10 mc de apă lunar, doar 4 luni de zile pe an.”, a explicat șeful executivului din Valea Iașului.
În scrisoarea pe care localnicii o vor primi se vor regăsi și investițiile propuse pentru 2020. Dintre acestea, se va avea în vedere, în primă fază, continuarea lucrărilor la rețelele de canalizare, modernizarea iluminatului public, etapa a III-a și asfaltarea, cu fonduri proprii, a 1,5 km din DC 258 din Cerbureni.