75Profitând de vremea frumoasă, autoritățile din comuna Valea Iașului au demarat curățenia de primăvară în luna martie. O atenție deosebită a fost acordată întreținerii drumurilor locale.


”În mare parte, drumurile comunale se află într-un proces de modernizare prin asfaltare, unele dintre acestea fiind chiar în faza finală a lucrărilor. Drept pentru care ne-am concentrat atenția pe drumurile locale, cele care nu sunt supuse unor astfel de lucrări. A fost tăiată vegetația forestieră de pe aceste drumuri, am introdus tuburi de scurgere a apelor pluviale acolo unde a fost nevoie, iar de curând am trecut la pietruirea rutelor. Zonele în care vom interveni sunt situate în satele Bărbălătești, Borovinești și Cerbureni, sate cu mai multe drumuri locale, dar vom lucra și pe drumurile din satele Mustățești și Ungureni. Ca și lungime a drumurilor pe care vom interveni, ar fi vorba de aproximativ 25 de km”, ne-a declarat primarul Nicolae Barbu.

Se analizează posibilitatea participării la proiectul de la Molivișu
Primăria Valea Iașului analizează posibilitatea de a participa la proiectul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu, ce are în vedere amenajarea unei stațiuni montane în zona Ghițu Molivișu. ”La solicitarea reprezentanților ADI Molivișu, alături de Consiliul Local Valea Iașului, analizăm posibilitatea de a intra ca membri în această asociație, să contribuim cu o anumită sumă la capitalul social al asociației și să asigurăm o cotă de cofinanțare la proiect. În momentul de față încercăm să identificăm cea mai bună soluție pentru intrarea în ADI Molivișu, problema fiind dezbătută în Consiliul Local”, precizează primarul Nicolae Barbu.
Soluții se caută și pentru asigurarea resurselor financiare necesare finalizării unor investiții începute la nivel local. În bugetul pentru acest an, administrația publică a comunei Valea Iașului a găsit resurse financiare din fondurile proprii pentru finalizarea celor două grădinițe cu program prelungit (Mustățești și Ungureni), finalizarea dispensarului uman din satul Ungureni, toate trei reprezentând construcții noi, dar și pentru reabilitarea celor două cămine culturale (Valea Iașului și Cerbureni). Pentru aceste cinci investiții, banii au fost prevăzuți în bugetul local. Investițiile pentru care se caută surse de finanțare sunt cele de modernizare prin asfaltare a drumurilor comunale pentru care, la momentul actual, administrația publică locală nu dispune de toți banii necesari. Pentru moment, cea mai bună soluție găsită este contractarea unui împrumut în valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei, dar se caută și alte soluții. Totodată, administrația comunei Valea Iașului urmează să pună în funcțiune și să recepționeze două sisteme de alimentare cu apă în satele Bărbălătești (rețea funcțională de 3 ani) și Borovinești (rețea ce va fi pusă în funcțiune în această perioadă). Cele două rețele de apă se adaugă investițiilor mai sus enumerate (grădinițe, dispensar uman și cămine culturale), pe care autoritățile locale intenționează să le dea în folosință anul acesta.

Să ne bucurăm de frumoasele noastre tradiţii: oul pictat, iepuraşul, masa cu mâncăruri tradiţionale cozonac, pască, miel, slujba de sâmbăta seara cu luarea luminii. Hristos a înviat!
Primăria și Consiliul Local Valea Iașului
Primar, Nicolae Barbu