Tipărire

bascovUnul dintre proiectele în derulare inițiate ca urmare a acordului de înfrățire dintre comuna Bascov și localități din regiunea italiană Calabria, are ca ”actori” principali elevii și cadrele didactice ale Școlii “Virgil Calotescu” și ale unităților de învățământ din localitățile italiene. Proiectul poartă titlul generic ”Eșarfa Păcii”, și constă în confecționarea unei eșarfe de dimensiuni impresionante, prin croșetarea unor pătrate din diverse culori și modele, ca simbol al comuniunii, al respectului reciproc, al conlucrării și cooperării.

În fapt, obiectivele proiectului sunt: promovarea valorilor comune ale celor implicați, promovarea dialogului și a comunicării, dezvoltarea cooperării și colaborării dintre cadrele didactice partenere, atragerea elevilor în activități extracurriculare, cunoașterea de către elevi a  specificului vieții din mediul urban și rural, din Calabria, respectiv Bascov.
”Proiectul a fost inițiat în luna aprilie, când am adus din Italia o mică părticică a acestei ”eșarfe a păcii”, elevii noștri împreună cu cadrele didactice și ajutorul părinților, continuând-o , adăugând pătrățele croșetate, ca simbol al continuității, al cooperării, al idealurilor comune europene și al păstrării și respectării identității fiecărui membru al marii familii europene.  Acum, în octombrie, am avut vizita unei delegații din Calabria, și am organizat o expoziție cu eșarfa, care a ajuns la dimensiuni impresionante, având în centru croșetat tricolorul.”, a declarat primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu.
”Acest proiect, în care vom încerca să implicăm cât mai multe școli din Argeș, a întărit legătura dintre elevi și cadrele didactice, dintre părinți și școală, fiind în fapt, un proiect a comunității. Simbolistica  ”eșarfei păcii” este multiplă și, alături de idealurile comune pe care le împărtășim alături de partenerii noștri din Italia, faptul că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, al sărbătoririi a 100 de ani de la momentul istoric cel mai important al neamului românesc, potențează emoția conlucrării la realizarea acestei eșarfe.”, a afirmat directoarea Școlii Bascov, Minerva Rizea.

Lucrările la Monument, în plină desfășurare
Lucrările la ”Monumentul Eroilor” din centrul localității se derulează în ritm rapid. Edificiul închinat jertfei înaintașilor, construit cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, va fi inaugurat la mijlocul lunii noiembrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Localității. Suprafața monumentului are, conform proiectului 160 mp, iar înălțimea totală este de 6 metri, din care 3,8 metri soclul și 2,5 m statuia. Soclul va fi din beton armat, placat cu piatră naturală și reliefuri de piatră. Statuia va fi din bronz și va reprezenta soldatul român din Primul Război Mondial, în uniformă de iarnă, susținând cu mâna dreaptă lancea drapelului cu care e înfășurat, iar cu stânga, sabia. În jurul monumentului vor fi amplasate pe socluri 2 tunuri. Monumentul va avea basoreliefuri cu numele celor căzuți în cele două războaie mondiale, între ele fiind amplasată o flacără de veghe.