acor 1Pe 9 Mai, Ziua Victoriei, la Muzeul Goleşti a avut loc o ceremonie prin care conducerea Asociaţiei Comunelor din România a preluat Flacăra Unirii pentru a o duce în Basarabia, la fraţii noştri de peste Prut. Foarte important este faptul că delegaţia care a fost desemnată să transmită, prin simbolul Flăcării, dorinţa noastră de unitate, mai puternică ca oricând acum, în anul centenarului Marii Uniri, a fost Asociaţia Comunelor din Argeş, prin preşedintele ei, primarul Ion Dumitru.

La eveniment au luat parte toţi primarii din Argeş, conducerea Consiliului Judeţean, iniţiatoarea acţiunii aprinderii Flăcării Unirii, ca parte din campania „Respect pentru Valorile Naţionale”, conducerea prefecturii Argeş, personalităţi politice şi administrative, dar şi vicepreşedintele Academiei Române, istoricul Răzvan Theodorescu, precum şi autoarea şi regizoarea de televiziune Iulia Hossu Longin.
”Flacăra Unirii va ajunge la Chișinău, și este un motiv de bucurie că noi județul Argeș reprezentăm Asociația Comunelor din România. Acum 100 de ani s-au jertfit foarte mulți și din Basarabia și din restul țării. Suntem mândri că, în numele lor și pentru a le cinsti memoria, reaprindem simbolic această flacără a dorinței de unitate a tuturor românilor”, a declarat Ion Dumitru, preşedintele ACoR Argeş.
Discursul preşedintelui Consiliului Judeţean, Dan Manu a subliniat şi relevanţa alegerii zilei de 9 Mai pentru acest demers: „9 Mai - o zi plină și încărcată de istorie; pentru România și pentru argeșeni nu înseamnă doar Ziua Victoriei și Ziua Europei, înseamnă faptul că aici, în conacul Goleștilor, regele Carol, la 1866, a semnat primul decret regal. O zi profundă, cum este și gestul Asociației Comunelor din România, care prin președintele său la nivel național, Emilian Drăghici, prezent astăzi aici, ia lumină, simbolic, ca respect pentru cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru Unire, ca noi să avem parte de un stat național.”
acor 2”Felicit Consiliul Județean Argeș pentru inițiativa aprinderii Flăcării Unirii. De ce Argeșul este reprezentantul ACoR la Chișinău? În primul rând pentru că dvs sunteți inițiatorii acestei campanii și, în al doilea, pentru că de aici, din Argeș, s-a înființat Asociația Comunelor din România. În Moldova, la Chișinău, vom avea și o întrunire a ACoR și a autorităților locale din Moldova, organisme constituite din 2013,  sun egida Consiliul Autorităților Locale din România și Moldova. Am simțit nevoia acestei unificări pentru că noi știm foarte bine că prin unire se realizează fapte mari. Noi suntem împreună dincolo de voința decidenților politici. Fac un apel: noi, românii, prin politicieni, trebuie să facem mai mult pentru frații noștri de peste Prut. Altfel, batem pasul pe loc.” a afirmat preşedintele ACoR România, Emil Drăghici.
”Simbolica acestei flăcări care va pleca de aici și va merge în toată România, și în cea de peste Prut, este profundă. Ca membru al Academiei Române și istoric, sunt onorat să mă aflu aici. Vă doresc să duceți mai departe tradiția unei Românii libere, independente și europene.”, a rostit plin de emoţie istoricul Răzvan Theodorescu.
Lucia Hossu Longin, cunoscută publicului mai ales prin serialul
„Memorialul Durerii”, a ţinut să sublinieze că Unirea a fost posibilă datorită spiritelor înalte ale acelor vremuri, care au reuşit lăsarea orgoliilor personale deoparte, în folosul  binelui colectiv. ”Un fiu al acestor locuri spunea că istoria poporului român e grea de glorie! Într- adevăr, cel mai glorios moment al istoriei noastre este cel de la 1 Decembrie 1918. A fost o glorie clădită după atâția zeci de ani de nenoroc, o glorie clădită cu jertfa a 800 de mii de soldați morți în Primul Război Mondial. S-a putut face Unirea de la 1 Decembrie pentru că a existat o atmosferă de coeziune, de solidaritate, de unitate. Și atunci erau tabere: erau cei din Regat, cei din Transilvania, cei care țineau ca România să ia parte la război alături de Antantă și cei de partea Puterilor Centrale. Era și atunci Putere și Opoziție. Dar toate energiile românești s-au strâns ca într-un mănunchi, la 1 Decembrie.”