pasariCamera Deputaţilor a adoptat la sfârşitul lunii februarie un proiect de lege pentru modificarea Legii vânătorii, informează hotnews.ro. Una dintre principalele modificări este că se permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, iar perioada de vânătoare pentru anumite specii de păsări este majorată cu până la trei luni.


Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei „Ecocivica”, una dintre cele 16 organizaţii non-guvernamentale semnatare a unei scrisori adresată preşedintelui Iohannis, spune că principala problemă a acestei legi este ca se încalcă dreptul la proprietate garantat de Constituţie deoarece se permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor şi acordă chiar drept de servitute vânătorilor. În plus, proprietarii trebuie să accepte pe terenurile lor instalarea unor instalaţii vânătoreşti temporare şi li limitează dreptul de a lua în administrare un domeniu de vânătoare.
O alta problemă este că pentru 18 specii de păsări este majorată perioada de vânătoare cu până la trei luni. Acestea sunt: gâsca-de-vară; gârliţa mare; graurul; guguştiucul; lişiţa; raţa mare; raţa mică; raţa fluierătoare; raţa-cu-cap-castaniu; raţa moţată; raţă pestriţă; raţa sunătoare; raţa lingurar; raţa suliţar; raţa cârâitoare; raţa-cu-cap negru; sitarul de pădure.
Ornitologii spun că o problemă este şi deschiderea şi mai mult a pieţei către vânătorii străini care acum vor putea vâna în România doar în baza permisului de vânătoare, înainte fiind nevoie si de invitaţie, şi se introduc facilităţi pentru transportul vânatului în afara ţării. Aceste măsuri vor conduce la un adevărat măcel în rândul păsărilor cântătoare în condiţiile în care România este una dintre ultimele ţări din UE care mai permite vânătoarea acestui tip de păsări.
Proiectul de lege urmează a fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.