Tipărire

78Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că fermele de familie reprezintă segmentul clasei de mijloc în agricultura românească, acestea putând accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de 15.000 de euro, pe proiect. Cei care doresc să acceseze aceste fonduri europene nerambursabile o pot face prin intermediul submăsurii 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020.

„În discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, am insistat pe importanţa fermelor de familie, un concept care se pretează în zona montană şi care funcţionează în toate statele dezvoltate. Este o formă de exploataţie care poate păstra foarte bine potenţialul agricol care există în zonele montane. În viziunea mea, fermele de familie reprezintă segmentul clasei de mijloc în agricultura românească şi cred că societatea românească, în toate domeniile de activitate, are nevoie de o clasă de mijloc din ce în ce mai puternică. Iar noi, prin PNDR, susţinem fermele de familie. O astfel de fermă poate accesa fonduri în valoare de 15.000 de euro, bani 100% nerambursabili“, a declarat Daniel Constantin.
Proiectele trebuie depuse până la 30 octombrie a.c.

Sprijinul se acordă în două tranşe
Potenţialii beneficiari trebuie să aibă în proprietate sau în folosinţă o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică, pentru o perioadă de minimum 10 ani. Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 8.000 şi 11.999 SO (valoarea producţiei standard). Sprijinul nerambursabil acordat este de maximum 15.000 euro pentru o exploatație agricolă fiind acordat în doua tranşe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare şi 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanţare.