141În perioada 21 – 23 mai 2015, la Alba Iulia, s-a desfășurat cea de-a II-a sesiune ordinară a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova.
Evenimentul, organizat de Asociația Comunelor din România (A.Co.R.), a beneficiat de participarea a 147 de primari de comune din România și 44 de primari de sate din Republica Moldova, de prezența autorităților publice locale din județul Alba – Ion Dumitrel, președinte Consiliul Județean Alba, Mircea Hava, primar municipiul Alba Iulia, și a Înalt Prea Sfințitului Părinte Irineu - Arhiepiscopul Alba Iuliei. La eveniment au luat parte și primarii argeșeni Ion Toader (Cetățeni), președintele filialei județene a A.Co.R., și Gheorghe Stancu (Bascov).   

Întărirea legăturilor la nivelul autorităților locale
Lucrările adunării au avut loc în Sala Unirii, iar cu acest prilej a fost semnat un acord de înfrățire între o comună din județul Neamț și una din Republica Moldova. S-a dat citire Rezoluției Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova prin care cele două asociații s-au angajat să continue activitatea în interesul strângerii legăturilor dintre autoritățile din România și cele din Republica Moldova, precum și cele dintre cetățenii români și cei moldoveni. În acest sens, în viitorul apropiat, între cele două părți vor avea loc diverse schimburi de experiență, în special pe teme de autonomie și descentralizare, înfrățiri între localități, dar și încheieri de protocoale de colaborare la nivelul administrațiilor publice locale. După întâlnirea din Sala Unirii, delegațiile de primari au efectuat o vizită pe Traseul celor Trei Fortificații, obiectiv turistic unic în Europa, din care fac parte Castrul Roman (106 d. Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) și Cetatea Alba Carolina (sec XVIII). Garda Cetății Alba Carolina a prezentat onorul oaspeților prezenți prin executarea a trei salve de tun –acțiune în premieră de la inaugurarea proiectului european de restaurare a laturilor cetății. ”Frații moldoveni au fost impresionați de primirea făcută de autoritățile române, la fel și turiștii care se aflau la momentul festivităților pe platoul Cetății Alba Carolina. Buna organizare a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova este meritul președintelui A.Co.R. Alba Iulia, Gheorghe Damian, și a autorităților din Alba Iulia. A fost o acțiune a A.Co.R. la nivel central, una dintre cele mai reușite pe care le-am întâlnit în cei peste 15 ani de activitate a asociației comunelor din țara noastră”, a declarat președintele A.Co.R. Argeș, Ion Toader.