17Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin  a anunțat că se pregătește un nou ajutor de minimis pentru crescătorii de animale din zona montană. Fermierii mici vor fi sprijiniți să-și cumpere juninci și să-și dezvolte fermele în așa fel încât să obțină și sprijinul cuplat de producție din bani europeni.
„Avem nevoie de ferme de familie. Vom face tot posibilul să le dezvoltăm. Vom încerca să venim cu un ajutor de minimis de anul acesta, mai ales pentru crescătorii de animale din zonele montane unde colectarea laptelui se face destul de dificil și cu costuri foarte mari. O să-i ajutăm să-și cumpere animale, astfel încât  să intre în categoria fermierilor cu animale între 10 și  250 de capete”, spune ministrul.
Fermierii care-și vor dezvolta fermele vor beneficia, în acest fel, și de sprijinul cuplat de producție, acoperit din fonduri europene, și care la fermele de vaci de lapte este de 250 de euro pe cap de animal.
„Cu siguranță sprijinul va fi dedicat acelor fermieri  mici care vor să depășească prin achiziția de juninci acel număr de 10 capete. Sigur că numărul de animale poate fi depășit și prin asociațiile create. Ori o variantă, ori alta, noi vrem să-i sprijinim pe toți care vor să producă mai mult lapte pentru piață, la costuri competitive. Măsura această de sprijin, coroborată cu reducerea TVA de la 1 iunie este ceea ce așteaptă pentru perioada următoare producătorii de lapte de vacă pentru a deveni competitivi, pentru a nu avea această temere vizavi de importarea unui lapte mai ieftin și pentru a avea o capacitate mai mare de negociere în relația cu procesatorii.”, a adăugat șeful Agriculturii Românești.