acor 1Eforturile de ani de zile ale comisiilor Asociației Comunelor din România, privind elaborarea unui cod administrativ au dat roade! La finele lunii iunie, actul normativ al fost adoptat prin ordonanță guvernamentală. Noul Cod administrativ unește, practic, toate legile privind administrația locală, într-un singur act normativ.

”Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că noul Cod administrativ sporește autonomia locală și dă posibilitatea Consiliilor Locale să adopte hotărâri în beneficiul comunității. Un alt aspect este acela că fiecare localitate își poate vota un statut de funcționare, ca orice structură, organizație. De exemplu, în acest statut se poate stipula când este ziua localității și ce fonduri sunt necesare pentru celebrarea ei, că se acordă fonduri din bugetul local pentru premierea elevilor olimpici sau altor categorii etc, toate astea fără teama că va veni Curtea de Conturi să impute banii respectivi. Nu în ultimul rând, codul face reparațiile financiare la privațiunile de până acum ale edililor ieșiți la pensie.”, ne-a declarat președintele executiv al ACoR Argeș, prof. Ioan Toader.

“Un act de mare curaj din partea Guvernului”
În dubla sa calitate – cea de vicepreședinte ACoR România și președinte ACoR Argeș, primarul din Albota, Ion Dumitru, a participat la mai multe întâlniri de lucru cu vicepremierul Daniel Suciu, întâlniri premergătoare adoptării Codului. “Mă bucur că s-a ținut cont de propunerile noastre și, sincer, promulgarea acestui act normativ este un act de mare curaj din partea Guvernului. Prin noul Cod, pentru anumite acte administrative vor răspunde nu doar primarii, ci și funcționarii din primării. Este o măsură extraordinar de bună, menită în primul rând să-i responsabilizeze și mai mult pe angajații din administrația publică. Legat de beneficiile financiare pe care primarii pensionați urmează a le primi: având în vedere că sunt foști primari care au pensii și de 1200 de lei, nu se poate vorbi de instituirea unor pensii speciale, mai degrabă despre niște pensii de bun simț.”