Tipărire

acorÎn perioada 17 – 20 februarie 2019 a avut loc la București cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). La lucrările Adunării generale au fost prezenți peste 500 de primari de comune din țară, membri ai asociației. Au răspuns invitației ACoR de a lua parte la dezbateri nu mai puțin de 10 miniștri, în frunte cu Premierul Viorica Dăncilă.

Lucrările Adunării Generale au inclus subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „PRIMAR DE 4 STELE”, ce se acordă primarilor comunelor din România, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de patru ori în această funcție.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat începerea mai multor investiţii de dezvoltare în mediul rural. „Succesul programului PNDL 1 (...) ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL 2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Aşa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse în practică. Deja am prevăzut în buget credite de angajament de 2 miliarde lei pentru anul 2019. Se are în vedere acordarea a 5.000 de euro pentru fiecare gospodărie şi până la 10.000 euro garanţii pentru credite, dacă o gospodărie are nevoie de mai mulţi bani pentru o locuinţă ca la oraş sau pentru utilajele agricole. Vom continua şi în anul 2019 susţinerea programelor gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv peste 20 de programe, în valoare de peste 3 miliarde de lei, din care vă menţionez ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnie în valoare de 1,2 miliarde lei şi subvenţia accizei la motorină în sumă de 0,5 miliarde lei”, a adăugat Dăncilă.
Prezent la lucrările desfășurate la Rin Hotel, Președinte al ACoR Argeș și vicepreședinte la nivel național al aceleiași structuri, primarul din Albota, Ion Dumitru, spune că Adunarea generală ordinară de la București și-a atins scopul. “Au fost discutate probleme interne ale asociației, însă cel mai mare câștig îl reprezintă faptul că am avut ocazia de a purta un dialog real cu reprezentanții Executivului care, după cum s-a văzut, au onorat cu prezența la cel mai înalt nivel reuniunea ACoR. ”