Tipărire

# Interviu cu președintele Asociației Comunelor Argeș, Ion Dumitru, primarul din Albota.
ACoR- Mulțumit de activitatea Asociației în anul trecut?
- Mulțumit, cu mici excepții, legate în special de faptul că unii membrii “uită” să-și achite cotizația. Din acest punct de vedere, Filiala Argeș a ACoR a fost pe locul I pe țară. Acum suntem pe cinci. Valoarea acestei cotizații este între 7 și 12 milioane de lei vechi, în funcție de numărul de locuitori ai comunei. Vi se par sume mari? Apoi, mai sunt unii colegi de-ai mei care trăiesc cu impresia că eu sunt plătit pentru activitatea pe care o desfășor în calitate de președinte al ACoR Argeș. Nu numai că nu sunt plătit! Costul tuturor deplasărilor pe care le-am efectuat în interesul Asociației a fost acoperit din diferite sponsorizări.

Când am preluat funcția de președinte, ACoR nu avea nici un ban în cont. La ora actuală asociația are în disponibil 500.000 de lei. Eu zic că sunt bani! Intenționez ca în acest an să achiziționăm un imobil, cel mai probabil în Pitești, destinat tuturor membrilor asociației, imobil care se va numi Casa Comunelor. Deocamdată, Consiliul Local Albota a oferit ACoR, cu titlu gratuit, două camere în incinta Centrului Cultural din localitate. Primarii trebuie să știe că ACoR este singura asociație care vine în sprijinul lor. ACoR este singura asociație prin care problemele cu care se confruntă reprezentanții administrației locale sunt aduse la cunoștința decidenților din instituțiile centrale ale statului. ACoR este singura asociație care se poate așeza cu guvernanții la masa negocierilor.
- În repetate rânduri v-ați arătat nemulțumit de relația dintre parlamentari și primari, în sensul că aleșii Parlamentului nu sunt prea interesați de doleanțele aleșilor locali, de problemele administrative cu care se confruntă…
- Adevărat, și nu sunt semne că această relație s-ar îmbunătăți. Primarii sunt supărați pe parlamentari pentru că ei și-au rezolvat problemele legate de incompatibilități și multe altele, în timp ce noi suntem efectiv vânați; ne găsesc incompatibilități de acum zece ani…Vreau să vă spun că va veni vremea ca parlamentarii să fie luați la întrebări de către primari: “Dlor, nu vă supărați, din toate cele pe care noi le trăim zi de zi, din toate cele pentru care suferim – doleanțele noastre, de ce nu au fost soluționate odată cu ale dumneavoastră?”… Pensie specială că ai fost parlamentar?? La câți bani câștigă ei de pe urma unui mandat???... Noi n-avem pretenții la pensii speciale, dar o pensie decentă o merităm și noi, după zeci de ani în primărie. Nu-i interesează pe parlamentari soarta noastră…Sunt primari care și-au pierdut mandatele pe motiv de incompatibilitate, pe te miri ce motive. Nu i-am văzut pe aleșii neamului să se intereseze de soarta acestor primari, să analizeze în profunzime această legislație legată de incompatibilități. E o bătaie de joc! Păi, ei de ce sunt acolo, în Parlament?
- În egală măsură ați pus deseori în discuție la ședințele Colegiului Prefectural și modul în care unii directori de instituții descentralizate înțeleg să-și exercite atribuțiile în raport cu administrațiile locale…
- Cu cei care au școala la zi, și nu la fără frecvență, ne înțelegem bine. Sunt oameni care realizează că sunt puși în aceste funcții pentru a da o mână de ajutor primarilor, în procesul administrativ pe care aceștia îl desfășoară, în conformitate cu mandatul pentru care au fost aleși. Cu cei care nu vor să se înțeleagă cu noi…n-ai cu cine! Vă dau un exemplu: azi, firma care se ocupă de reabilitarea Școlii Albota s-a apucat de lucru - a doua zi, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate ale statului au venit în control! Așa ceva nu se face! Nici nu s-au apucat bine oamenii de treabă și tu dai năvală…ca să ce? Primarii sunt efectiv tăvăliți prin zeci de controale de către unii reprezentanți ai instituțiilor descentralizate ale statului, reprezentanți care uită că ajung în funcții și cu sprijinul nostru.