Tipărire

panticeu ansambluAnsamblul de dansuri populare al comunei Panticeu a fost înființat la începutul anului 2017 de către instructorul coregraf Mircea Cenan, la cererea doamnei director Daniela Marcu și a domnului primar Aron Lungu, care asigură financiar menținerea acestuia. Ansamblul este format din elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” Panticeu, cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, iar prin spectacolele la care participă componenții doresc să reprezinte cu succes folclorul românesc cu a sa spiritualitate în formele cele mai autentice, având în repertoriu o suită de jocuri din satul Bercheș, județul Cluj, precum și un joc din județul Sălaj.

Ansamblul de dansuri populare este o mândrie pentru comuna Panticeu, dar și pentru școală, deoarece într-o lume a informatizării, a vitezei, a noului, în care de cele mai multe ori se promovează kitsch-ul, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre; cu toţii ştim că există, dar este acolo, în casa bunicilor.
Prin intermediul acestui ansamblul se oferă tuturor elevilor, dornici de a pătrunde în arta frumosului, posibilitatea de a se conecta la componenta de bază a tezaurului nostru folcloric reprezentată prin dansul popular. Toții românii ar trebui să nu uite faptul că tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului, motiv pentru care suntem datori să-l promovăm în rândul copiilor pentru ca el să dăinuie în timp.
Joi, 19 aprilie 2018, acești copii au avut primul spectacol, alături de Ansamblul Folcloric Studenţesc „Mugurelul” al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic, unde au încântat publicul prin repertoriul lor de dansuri.