Tipărire

moldovenestiCu toate că procedurile pentru realizarea proiectelor sunt foarte greoaie, primirea autorizațiilor încetinind mult procesul, la nivelul comunei Moldovenești este în curs de derulare proiectul privind înființarea rețelei de canalizare în localitatea Bădeni.
„Este vorba de un proiect finanțat pe fonduri europene, prin AFIR, în valoare de un milion de euro, aflat în faza de avizare. Am primit avizul proiectului și urmează procedura de achiziție a lucrării. E vorba de 16 kilometri de canalizare, incluzând și o aducțiune. Proiectul a fost făcut astfel încât toată canalizarea din comună să se ducă spre parcul industrial din Bădeni, unde avem un punct de colectare de la Compania de Apă. Dacă totul merge bine și conform planului, sperăm că anul viitor investiția va fi gata”, aflăm de la primarul comunei Moldovenești, domnul Ioan Mărginean.

Tot în comuna Moldovenești este în derulare un proiect pentru siguranța cetățeanului, început anul trecut. „Prin acest proiect am achiziționat camere de luat vederi; din păcate, procedura de achiziție a durat foarte mult, însă acum suntem la finalizarea lucrării. Se instalează camere momentan între localitățile Moldovenești – Văleni – Plăiești și se lucrează la soft. Urmează ca într-o etapă următoare, până la sfârșitul acestui an, să se instaleze și în celelalte localități. Avem deja șase camere instalate, primele fiind cele din fața Primăriei. Toate imaginile se colectează într-un singur calculator, aflat la Primărie.”

Problema depozitării deșeurilor
Problema majoră a comunelor din zonă este cea a depozitării deșeurilor. Această situație duce la creșterea costurilor pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație. Toate deșeurile rezultate în urma colectării se selectează, iar cele care nu sunt selectabile sunt duse la Odorheiu Secuiesc. Este singura soluție de moment. „Am aflat de la Consiliul Județean Cluj că în acest an este posibil să fie gata groapa de gunoi de la Pata Rât, iar asta ar însemna luarea unei poveri de pe umeri. Între timp, noi nu avem ce face, trebuie să rezolvăm problema. Transportarea deșeurilor la Odorheiu este o soluție de avarie. Dacă ne-ar spune de acolo că nu ne mai pot primi deșeurile, atunci va fi într-adevăr o mare problemă, deoarece nu avem unde duce gunoiul menajer, și nu doar pentru comuna Moldovenești, ci pentru toată zona de aici. Costurile s-ar reduce în mod semnificativ dacă Clujul ar avea o groapă de gunoi” a mai precizat primarul din Moldovenești.