Tipărire

17Cadastrare înseamnă intabularea tuturor proprietăților, atât a celor din extravilan, cât și a celor din intravilanul localității. În comuna Borșa a început procedura de strângere a documentelor, verificarea acestora, urmând apoi intabularea propriu-zisă. Firma care se ocupă cu această lucrare a parcelat pe extravilan toate tarlalele și acum va trece la munca de birou.

„Cetățenii cunosc acest lucru și au venit cu documentele solicitate; mai sunt și care nu au venit încă, dar aceștia locuiesc în alte zone, dar au proprietăți pe raza comunei Borșa. Aceasta este o posibilitate de a clarifica situația, iar acum se vor corecta absolut toate greșelile care s-au făcut în eliberarea titlurilor de proprietate, deoarece se face o verificare foarte amănunțită. Știm că în multe comune s-a întâmplat ca o parcelă să fie trecută pe două titluri de proprietate. Acum, acele erori se vor identifica și se vor corecta. Se estimează că procedura va dura aproximativ un an și jumătate. A început în luna iunie anul trecut, până la sfârșitul anului adunându-se documentele. Noi vom respecta graficul stabilit de această firmă; după trecerea perioadei de verificare, ei se vor întoarce pentru intravilan, deoarece pe extravilan au cam terminat”, spune doamna primar Mariana Secară.
Cetățenii trebuie să știe că titlurile de proprietate se eliberează în continuare pe partea de extravilan. Pentru aceasta a fost încheiat un contract cu o persoană fizică autorizată specializată în acest domeniu. În momentul eliberării viitoarelor titluri, suprafețele vor fi intabulate.
„Pentru cetățenii care nu au titluri de proprietate, nu este neapărat vina celor din primărie. Oamenii au și ei obligația să se intereseze, să aducă documentele, să semneze procesele verbale de punere în posesie. Noi nu putem elibera titlurile de proprietate fără ca și oamenii să participe.”, explică primărița din Borșa.

Întâlnire de informare
La sfârșitul lui februarie la Borșa a fost organizată o întâlnire cu reprezentanții APIA, în vederea informării fermierilor pentru a-și putea depune cererile de plată pentru sesiunea care începe la 1 martie. Au mai fost prezenți reprezentanți ai Centrului Județean Cluj, ai Centrului Local Gherla, unde comuna Borșa este arondată. Aceștia sunt la dispoziția fermierilor, pentru a răspunde la întrebările puse de ei.
„Specialiștii care vin să facă aceste informări către fermieri sunt extrem de bine pregătiți și au multă răbdare, pentru că unii fermieri sunt mai documentați, iar alții mai puțin, și au întrebări multe. Dorim să mulțumim pe această cale domnului director Adrian Zaharia, pentru că se implică extraordinar de mult în informarea cetățenilor, niciun sacrificiu nepărându-i-se prea mare pentru ca fermierul să primească subvenția la care în mod normal are dreptul. Noi am găsit multă înțelegere la domnia sa, inclusiv în faptul că este de acord ca reprezentanți ai Centrului Local Gherla să se deplaseze în comună pentru o perioadă de 30 de zile, pentru ca cetățenii din localitatea Borșa că-și depună cererile aici. Consider că este un mare avantaj să-și poată depune cererile în comuna Borșa. Această inițiativă ne sprijină foarte mult pentru că, vedeți dumneavoastră, vă dau un exemplu: ca să faci legătura între Giula și Gherla trebuie să vii cu o mașină de ocazie până în Borșa, cu altă mașină de ocazie până în Răscruci și cu alta până în Gherla.
De îndată ce vremea va permite, vom continua lucrările de asfaltare a drumurilor în Borșa, vom începe lucrările de reabilitare la grădiniță. Pentru localitatea Giula, am obținut finanțare pentru reabilitarea drumurilor comunale și lucrăm la proiectul tehnic și sperăm ca într-o lună de zile acesta să fie finalizat și să începem procedura de achiziție a lucrării,” ne-a informat doamna primar din Borșa.