Tipărire
39Interviu cu primarul comunei, Dumitru Sfârlea
- Domnule primar, cum a fost 2017 pentru comuna Gilău?
- Anul 2017 a fost unul destul de greu, ca și ceilalți de altfel; e multă bătaie de cap, deoarece vin destul de multe proiecte pe fonduri europene, pe care nu e ușor să le implementezi deodată. Însă la finalizarea lor ai marea satisfacție că lași ceva în urma ta. În plus, mai sunt investițiile din bugetul local, reparații, personalul care e mult mai redus decât ar trebui. În orice caz, de când s-au mărit salariile în administrație, sunt persoane interesate pentru posturile scoase la concurs; chiar acum așteptăm aprobare de la Agenția Funcționarilor Publici, pentru cinci posturi de funcționari în cadrul Primăriei. Se pare că acum va fi aprobată și înființarea Poliției Locale, pe care demult încercăm s-o rezolvăm; e nevoie și de asta, deoarece mai sunt și oameni certați cu legea, care aruncă gunoaie pe unde nu trebuie, devastează parcuri și terenuri de sport. Părerea mea este că, din păcate - și îmi pare rău s-o spun,  omul se civilizează doar prin constrângere. - S-a construit mult în ultimii ani în jurul localității Gilău?
 
- Când am venit eu în 1996, această clădire a Primăriei abia era ridicată la roșu; nu vreau să mă laud, dar  în curte întorcea autobuzul, nu era gard, nu erau elemente de peisagistică, iluminatul lipsea, monumentele, la fel. Comuna nu avea apă, gaz, canalizare, iluminat public cu leduri, nu era asfalt, nu existau trotuare. Toate s-au făcut în timp, dar cu eforturi; fie cu fonduri europene, fie cu fonduri guvernamentale sau din bugetul local. 
- E greu să obții finanțare pentru un anumit proiect?
- Nu e așa greu de obținut, ai nevoie de studiu de fezabilitate, proiect tehnic și altele; în schimb e mai greu de implementat. Apoi e procedura de licitație, care din păcate e greoaie și în ziua de azi, merge încet, cu contestații. Noi încă n-am avut astfel de probleme, cu proces pe rol de la o firmă nemulțumită de pierderea licitației. În acest caz, se poate bloca procedura un an sau chiar doi până se judecă procesul. Noi am reușit, cu mici întârzieri, care ne-au costat totuși bani, fiindcă AFIR-ul – dacă nu te încadrezi în cei trei ani - un an pentru elaborarea documentației și doi ani pentru implementare – aprobă proiectul de cele mai multe ori, dar aplică penalități. În opinia mea, din păcate mai există o problemă: la noi se schimbă regula jocului în timpul jocului. Începi cu o lege, care între timp se modifică, se completează. Atunci avem mare nevoie de specialiști, chiar dacă angajăm și firmă de consultanță, firmă care se ocupă de mai multe proiecte pentru mai multe comune în mod simultan, și câteodată le mai încurcă. De la AFIR primești apoi notificări la documentele depuse, pentru lămurirea unor puncte; o dată, de două ori, chiar și de trei ori poți reveni asupra documentației, dacă nu e în regulă. Dar n-o să ne împotmolim la mal.
- Credeți că oamenii din comună înțeleg ce presupune o astfel de procedură?
- Mulți nu prea înțeleg ce înseamnă fonduri europene și implementarea lor. Dar ei văd cum se realizează, cum se concretizează; și cred că nu m-ar fi ales de cinci ori dacă nu se realiza nimic în comună. 
 
Povestea statuilor
- Cum ați ajuns să faceți monumentele din fața primăriei?
- Când am venit eu primar era o singură statuie, la cimitir. Eu cred că nu trebuie să uităm de eroii neamului, care s-au jertfit pentru binele țării. Am început cu monumentul Voievodului Gelu: știm că istoricii spun că Gilău vine de la voievodul Gelu, și eu îmi aminteam acest lucru din școala elementară. Am fost la Institutul de Istorie să mă interesez, l-am găsit pe domnul profesor Endroiu Nicolae care studiază perioada anilor 900 și l-am întrebat dacă Gilău are legătură cu voievodul Gelu. I-am spus ce vreau să fac, s-a bucurat și mi-a spus că voievodul Gelu are un singur monument în toată țara, la cazarma de la Zalău, și că vrea să mă sprijine în acest demers. În două săptămâni mi-a pus la dispoziție o documentație serioasă, din care am aflat toată istoria voievodului. Am adoptat o hotărâre de Consiliu, am făcut o selecție de oferte și am realizat monumentul aici, în curte, iar Crucea am pus-o la ieșirea din Gilău, pe o culme, deasupra unei fântâni de unde își luau apă toți țăranii care lucrau terenuri, mai ales fânațe. Legenda spune că acolo unde voievodul Gelu a fost omorât, calul a vrut să-i sape o groapă, și când a dat cu copita a țâșnit un izvor. La inaugurare a fost extrem de frig, cu vânt, cu zăpadă – era în 25 noiembrie – dar a fost atâta lume! De aici am plecat cu mașinile la Cruce și am făcut sfințirea și acolo; apoi ne-am întors la monument și ne-am dus să ne încălzim în Căminul Cultural la un pahar de vin.
Apoi am făcut un monument în satul aparținător Someșul Rece, reprezentând eroii din sat care au apărat uzina electrică. Pe vremuri uzina electrică era singura sursa de energie a Clujului. A urmat Soldatul Necunoscut, un monument aici, în centru, dedicat eroilor din Gilău din Primul și Al Doilea Război Mondial, indiferent de etnie. Acum pregătim pentru la anul acest monument (ne arată macheta): 1918 – 2018 Noi, contemporani cu Anul Centenar. Vrem să-l punem în curtea Primăriei, aproape de monumentul voievodului Gelu; va fi solid, va avea vreo 5 metri înălțime și ne va aminti că acum 100 de ani cineva s-a luptat pentru întregirea neamului nostru.
- Aparent suntem laolaltă, dar suntem totuși atât de dezbinați, fărâmițați...
- Și pe mine mă doare acest lucru, dar sunt prea mic pentru a găsi soluție la astfel de lucruri. E păcat că și la nivel înalt se întâmplă acest lucru, însă eu pot decide doar pe plan local. Iar pe plan local există bună înțelegere între toți, indiferent de partide, indiferent de etnie; bineînțeles că pădure fără uscături nu există, dar lăsăm cârcotașii în treaba lor. Noi mergem înainte cu ce credem că e în folosul comunității.
 
În prag de mare sărbătoare creştină, vă dorim ca anul ce urmează să vă aducă pace şi prosperitate, să aveţi calea luminată şi viaţă îmbelşugată! La mulți ani!
Primăria și Consiliul Local Gilău
Primar, Dumitru Sfârlea