Tipărire
02Primăria comunei Țaga a organizat în acest an Ziua Națională a României în satul Sântejude. Manifestările au debutat la ora 13.30, cu ceremonii de depunere de coroane la monumentele eroilor de pe raza comunei. A urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, apoi un moment artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale Țaga și o suită de jocuri prezentate de Ansamblul „Cununița” din Țaga și Ansamblul „Crăișorul” din Cluj-Napoca, ambele sub îndrumarea instructorului coordonator Adi Alexandru. După recitalul vocal susținut de interpretul Marian Dascăl, Anuța Mânecan Nemeș, fiica satului Sântejude, a oferit un moment artistic în acompaniamentul formației Florin Măluțan.
Fermierii comunei Țaga au pregătit ceaune cu gulaș de berbecuț, de vițel și mici pentru toți participanții.
 
Să facem cunoștință cu…Sântejude!
Sântejude este unul dintre cele 5 sate aparținătoare comunei Țaga. Prima atestare documentară a satului Sântejude datează din anul 1173. Satul este unul de tip răsfirat, cu o anumită tendință de adunare, ocupând tentacular atât spațiul din lungul văilor, cât și o parte a versantelor, fiind poziționat la o altitudine de 350 metri.
Satul se remarcă prin prezența unei bisericuțe de lemn, declarată monument istoric prin prisma vechimii și specificului arhitectural. Este o biserică ridicată în stil maramureșean, ce datează din anul 1703. Poartă hramul „Sfântul Dumitru”, este construită din lemn, cu temelie de piatră și cu acoperiș din șindrilă. Pictura murală din interior s-a deteriorat în timp.