frata 2De mai bine de șase ani, Şcoala Gimnazială Frata găzduieşte un frumos muzeu al comunităţii, ce adăposteşte obiecte de mobilier, unelte tradiţionale de uz gospodăresc, unelte pentru prelucrarea lânii şi a cânepii, vechi costume populare, încălţăminte de peste 100 de ani, cusături de mână şi ţesături realizate la război.
Primele obiecte colecționate de elevii școlii au fost la inițiativa doamnei profesor Bara Elisabeta, iar apoi s-a considerat că ar fi păcat ca toate aceste obiecte de valoare, adunate de copii, să nu fie păstrate într-un spațiu adecvat. Aşadar, s-a  propus realizarea unui proiect cultural - educațional, prin care în incinta şcolii să fie amenajată corespunzător o camera tradițională locală, care azi a devenit un adevărat muzeu etnografic.
Echipa de proiect care s-a implicat a fost formată din: prof. Bara Teodor, bibliotecar Sălăgean Camelia, înv. Petrovan Ioana, înv. Kelemen Iuliana, prof. Urdă Adrian. La amenajarea sălii au participat și   elevii, dar și personalul școlii, care au ajutat la recondiționarea mobilierului. Ulterior, s-au colecționat obiecte prin colaborare cu Primăria Frata, prin persoana domnului Bucur Romulus, director al căminului Cultural Frata.
Impresionante sunt ţesăturile şi mobilierul vechi al familiei Kelemen, piese din zestrea domnişoarei Kelemen Elisabeta, fostă învățătoare a Școlii Frata la secția maghiară, după cum ne preciza doamna Camelia Sălăgean, gazda noastră. Nu mai puţin uimiţi am fost de războiul de ţesut funcţional, care a fost donat de înv. Sălăgean Liliana, la care pot să se aşeze toţi vizitatorii dornici să încerce să ţeasă cum o făceau bunicile noastre acum câteva decenii.
Nu doar musafirii veniţi din alte localităţi sau din străinătate sunt fascinaţi de ceea ce descoperă în muzeu -  ci și copiii din comună, care sunt foarte încântaţi atunci când li se vorbeşte despre exponate. În incinta muzeului s-au desfășurat diferite activități în cadrul unor parteneriate de colaborare cu Biblioteca Comunală ,,Ioan Ploscaru” Frata dar și cu Centrul de Informare Turistică Frata. S-au desfăşurat activități practice, în care fetele au avut ocazia să învețe cusutul tradițional prin intermediul meşterul popular din Frata, doamna Raveca Soporan.
“Încercăm să le vorbim copiilor şi despre jocurile de odinioară: ,,de-a lapta-n babă” sau “moara”, și  despre alte jocuri ale copilăriei noastre,  care erau însoţite de poezii ritmate, amuzante și care îmbiau la mişcare şi voie bună”, ne-a povestit Camelia Sălăgean.
“Avem un parteneriat foarte bun cu şcoala, organizăm multe evenimente în muzeu, şi mă bucur că am putut colabora la acest frumos proiect. Am avut ocazia să găsim încă multe obiecte vechi, tradiţionale, bine păstrate în gospodăriile din satele comunei noastre”, a precizat domnul Romulus Bucur, directorul Căminului Cultural Frata, și unul dintre cei care se implică activ în conservarea şi păstrarea valorilor culturale locale. Tot dânsul este cel care de puţin timp se ocupă de copiii din comună şi îi iniţiază în tainele jocului tradiţional, din dorinţa de a pune bazele unui ansamblu folcloric al comunei.
Pe lângă ansamblu, dascălii dedicaţi din Frata doresc să refacă corul şcolii, format din elevi din clasele I-VIII. Generaţiile anterioare au fost foarte apreciate, atât pe plan local, cât şi la concursurile de profil la care au participat. Cel mai cunoscut dintre acestea este cel de la Ceanu Mare-,,Raza Soarelui”, competiţie în care juriul de specialitate a apreciat autenticitatea repertoriului şi a costumelor participanților şi unde elevii au obținut numeroase premii. Au fost premiați şi la concursul ,,Tradiție și contemporaneitate”, organizat la Școala Mociu, dar și la Câmpia Turzii sau Cluj, la festivaluri de colinde tradiționale. Corul este o iniţiativă a doamnei înv. Ioana Petrovan şi a părintelui Doru Moldovan, fost  paroh al Bisericii Ortodoxe Frata.

Sfintele sărbători de Paşte să vă aducă numai gânduri senine, sănătate, lumină în suflet şi multe bucurii alături de cei dragi!
Paști fericit!
Primăria şi Consiliul Local Frata
Primar, Vasile Trif