Tipărire

margau 1La începutul lunii septembrie, în cadrul unei vizite de lucru în comuna Mărgău, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a intrat şi la Biblioteca Comunală. S-a dovedit impresionat de ceea ce a reuşit să facă aici doamna bibliotecar Lucica Golban în ultimii 23 de ani de când ocupă acest post.
Deşi motivul deplasării era evaluarea înainte de începerea noului an şcolar a celor două unităţi de învăţământ de pe raza comunei, Şcoala cu clasele I-IV Mărgău și Școala cu clasele I-VIII din Răchițele, demnitarul şi-a făcut timp şi pentru a vedea frumoasa bibliotecă, foarte bine dotată, atât cu volume tipărite, cât şi cu o vastă colecţie de materiale pe suport electronic. Trebuie precizat că s-a reuşit performanţa de a deţine peste 10.000 de volume cu titluri de valoare şi datorită sprijinului din ultimii ani pe care îl oferă bibliotecii Primăria comunei şi Consiliului Local Mărgău. În ultima perioadă au fost alocaţi din bugetul de stat 2.000 lei anual pentru dotarea bibliotecii comunale.  
Prin programul BiblioNet s-au obţinut patru calculatoare care sunt permanent la dispoziţia publicului. “Pe lângă cele patru calculatoare, avem şi videoproiector, scanner şi imprimantă. M-am ocupat foarte mult de dotarea bibliotecii noastre, am fost preocupată să achiziţionez de fiecare dată cărţi bune, folositoare şi necesare cititorilor, dicţionare, jocuri pentru copii, cărţi de colorat, şi foarte multe DVD-uri cu poveşti frumoase”, a precizat doamna bibliotecar.
Cititorii care trec pragul bibliotecii nu sunt doar copiii care au nevoie de cărţi pentru şcoală, ci şi adulţii. Mai ales cititoarele apelează frecvent, după cum ne mărturisea doamna Golban, la cărţile “pentru mămici”, cele pentru gătit sau grădinărit.
În programul bibliotecii Lucica Golban s-a preocupat să introducă diferite activităţi educative, creative şi recreative pentru vizitatori. Copiii din comună sunt antrenaţi în activităţi zilnice, vizionare DVD-uri, construcţie puzzle, colorat, sau concursuri cu diferite tematici, de ziua marelui poet Mihai Eminescu, sau de Mărţişor. Chiar şi pe perioada vacanţei, activitatea bibliotecii a fost foarte bogată. “Copiii vin la bibliotecă în număr mare, aici găsesc tot ceea ce au nevoie. Chiar dacă sunt deja absolvenţi ai şcolilor din comună şi învaţă la Huedin, sunt copii din comună care intră la bibliotecă pentru a împrumuta cărţile de care au nevoie, pentru că aici le găsesc. În vacanţă vin la bibliotecă şi copiii celor plecaţi din comună, în ţară, sau chiar la Bucureşti, pentru că îşi petrec vara la bunici, la Mărgău. Asta încerc să fac, să îi atrag cu cărţi frumoase şi activităţi interesante”, a completat Lucica Golban.