27Satul Chidea din Vultureni, deşi unul dintre cele mai mici aşezăminte ale comunei, păstrează încă nealterate valori nepreţuite ale arhitecturii, obiceiurilor şi culturii acestor locuri. Prin implicarea oamenilor care apreciază toate acestea, Chidea găzduieşte azi un frumos muzeu al satului, lăcaşuri de cult care au rezistat intemperiilor din ultimele veacuri, şi chiar o asociaţie culturală, profund preocupată de promovarea localităţii pe plan local şi internaţional.

În Chidea, români şi maghiari, credincioşi de diferite confesiuni, familii mixte, reuşesc să convieţuiască într-un mod paşnic, cum rar mai este întâlnit, o adevărată dovadă de “europenism şi ecumenism”, cum foarte frumos sublinia primarul comunei, domnul Eugen Mureşan.
Satul poate fi oricând o deosebită destinaţie turistică. Vechile biserici, muzeul – anexe şi o casă refăcută după imagini păstrate din prima jumătate a secolului XX, ce cuprinde obiecte şi unelte de uz gospodăresc, dar şi evenimentele şi acţiunile organizate de Asociaţia “Kide  Egyesulet“, sunt foarte apreciate de iubitorii de istorie şi pasionaţii turismului rural.
Biserica Romano-Catolică "Sf. Ioan Nepomuk", construită în 1766, a fost renovată cu sprijinul Consiliului Local Vultureni în 2014 şi resfinţită de ÎPS Andrei Andreicuţ. Atunci a fost refăcut turnul, structura de rezistenţă şi împrejmuirea. De asemenea, Biserică 28Reformată-Calvină, inițial romano-catolică, atestată documentar în secolul al XIII-lea, cu un amvon realizat în secolul al XVIII-lea de meșterul David Șipoș, a fost renovată recent, cu sprijinul comunităţii şi a Consiliului Local. Trebuie apreciat atât efortul cetăţenilor implicaţi în conservarea moştenirii cultural-artistice, precum şi a autorităţilor locale, cu sprijinul cărora a fost îmbunătăţit şi accesul spre Chidea, prin reciclarea drumului spre această localitate.
Se apropie toamna, anotimp în care, vom avea ocazia de la ajunge la Chidea pentru un eveniment local, “Balul strugurilor”, o manifestare cultural-artistică, “marca””Kide Egyesulet”, asociaţia a cărui preşedinte este un fiu al satului, domnul Chiş. Sărbătoarea satului este o oportunitate de a simţi cu adevărat spiritual acestei mici comunităţi, de aproximativ 160 de gospodării, de pe valea Borşei.