25Începând din 1999, Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Asociaţia SzINT şi Ansamblul  Folcloric Szarkaláb din Cluj-Napoca organizează Festivalul Folcloric „Szent István” (Sfântul Ştefan), festival internaţional al valorilor autentice de folclor al grupărilor etnice şi culturilor regionale europene. Festivalul a devenit deja un eveniment notat în viaţa culturală a minorităţilor etnice din Europa Centrală.

În perioada 19-24 august 2015 a avut loc cea de a XVII-a ediţie a acestui festival, la care au participat 19 ansambluri din 11 ţări (Germania, Polonia, Letonia, Belarus, Rusia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia şi România). Cu ocazia festivalului, au fost organizate pe spectacole în 8 localităţi din judeţele Cluj, Sălaj şi Alba: la Vlaha, Luna de Sus, Dej, Turda, Gilău, Jebucu, Sâncraiu, Mirăslău, la acestea participând pe lângă oaspeţi şi grupurile tradiţionale locale. Numărul participanţilor s-a ridicat la aproximativ 400 de invitaţi, 300 coparticipanţi şi 8-10 mii de spectatori.
24Vineri, 21 august, la Gilău a avut loc o paradă a costumelor populare, precum şi un spectacol folcloric, organizat pe scena Casei de Cultură “Dumitru Sopon” din localitate. “Acest festival contribuie de mai bine de 16 ani la păstrarea şi valorificarea tezaurului folcloric propriu, conştientizarea importanţei valorilor specifice, promovarea spiritului de toleranţă şi respect faţă de alternativele valorice, asigurarea condiţiilor de statornicie a legăturilor interculturale şi prietenie, ajutarea formării aptitudinilor de organizare culturală în autoguvernările şi comunităţile locale”, spun organizatorii.