71Unul dintre cei mai mari fermieri ai comunei Mărgău, domnul Liviu Brîdaş, din satul Bociu, a avut amabilitatea de a ne vorbi despre viaţa crescătorilor de animale de la poalele Munţilor Vlădeasa. Dânsul deţine aproximativ 600 de oi, dar ne explica cât este de greu să întreţii totuşi o asemenea turmă. Sunt multe probleme care apar inevitabil. Subvenţiile sunt mici, chiar mai mici pe cap de animal decât se promitea iniţial şi, în plus, din păcate, există mari dificultăţi în desfacerea produselor.

Domnul Liviu a fost pasionat de creşterea oilor de mic. A învăţat această meserie de la tatăl şi de la bunicul dumnealui, dar spune că pentru a face performanţă este foarte greu, nu e destul să munceşti mult, trebuie să existe şi puţină dragoste. Dacă te gândeşti doar să faci bani din creşterea oilor, nu e suficient. În această activitate apar şi pierderi, nu sunt doar poveşti acelea legate de lupii şi urşii care ajung la stână. În plus, implicând toată familia în creşterea şi întreţinerea oilor, timp pentru concediu nu prea mai rămâne. Eventual undeva spre toamnă, pentru că vara se pregăteşte furajul necesar animalelor pe timpul iernii.
Locuitorii comunei Mărgău au mare nevoie de un agent serios care să preia laptele en-gros. “Intermediarii sunt cei care cumpără cantităţile mai mari, însă fiind vorba de a doua, sau chiar a treia mână, vă daţi seama că preţul pe care îl primim este foarte mic”, ne mărturisea domnul Liviu. “În total, este vorba despre un număr de aproximativ 5.000 de oi şi 5-600 de vaci la nivel de comună. Sunt 2-3 crescători de oi, mai tineri în fiecare sat, care au câte 3-400 de oi. Pentru cei mai mulţi dintre noi animalele sunt singura sursă de venit”, spune fermierul.
Am aflat de la gazda noastră că în turma sa sunt numai Țurcane, mai precis “Bucălăi”, păzite de câini cu “talent” ciobănesc - Ciobănesc mioritic şi Ciobănesc de Bucovina. Întreţinerea acestor rase este, de asemenea, un cost care trebuie luat în calcul în activitatea crescătorilor de oi. Pe viitor, fermierul îşi doreşte să poată să se extindă, să găsească piaţă de desfacere pentru preparate tradiţionale din lapte de oaie, telemea şi brânză de burduf, pregătite după reţetele moştenite de la bunicul şi tatăl său.

Peste 1.000 de adeverințe și certificate de producător
Luna iunie a fost o lună destul de aglomerată pentru angajaţii Primăriei Mărgău, având în vedere că a fost vorba de ultima decadă de depunere a cererilor de finanţare la APIA, iar fermierii s-au prezentat la sediul administrației locale în număr mare pentru a-şi primi adeverinţele şi certificatele de producător. Au fost eliberate peste 1.000 de adeverinţe şi certificate de producător în ultima lună, după cum ne precizau persoanele din cadrul aparatului administrativ local al comunei Mărgău. Totodată, au fost semnate contractele cu deţinătorii de animale pentru păşunile din comuna Mărgău, în urma licitaţiei organizate în acest scop.
Reprezentanţii primăriei ne-au declarat că au fost încheiate, de asemenea, contracte cu diferite firme specializate de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure. Pentru locuitorii comunei Mărgău acest sezon reprezintă o oportunitate de a realiza venituri frumoase din culegerea şi vânzarea acestor produse.
În altă ordine de idei, primăria comunei a pus la dispoziţia poliţiei locale o clădire cu 3 încăperi. Urmează astfel să aibă loc inaugurarea noului sediu în care cei doi angajaţi care servesc comuna Mărgău îşi vor desfăşura activitatea, după cum ne menţiona unul dintre reprezentanţii poliţiei locale.