Tipărire

27Parastas de pomenire, cântece şi poezii patriotice, cuvinte emoţionante – toate au făcut parte din festivitatea organizată la Monumentul Eroilor din comuna Panticeu, eveniment organizat prin implicarea autorităţilor locale, reprezentanţilor bisericii, dascălilor, copiilor şi membrilor comunităţii, cu ocazia “Zilei Eroilor” şi, în acelaşi timp, zi de mare însemnătate în calendarul creştin ortodox, “Înălţarea Domnului”.


O imagine deosebită, greu de descris în cuvinte simple: elevii Şcolii Gimnaziale din Panticeu, însoţiţi de cadre didactice şi de doamna director, prof. Ofelia Popa, apropiindu-se de Monument, cu braţe de flori. Din mijlocul cetăţenilor, adunaţi cu mic cu mare, simţeam emoţia puternică a acestei ceremonii, mult mai puternică decât credeam a fi posibil în reşedinţa unei comunităţi de mai puţin de 2.000 de locuitori, câţi are comuna. Acest lucru se datorează, cu siguranță, seriozităţii cu care oamenii de aici sunt antrenaţi în activităţile de gospodărire, de educaţie şi, de ce nu, în cele cultural-religioase.
28“Stimaţi cetăţeni, azi sărbătorim cu pioşenie şi recunoştinţă Ziua Eroilor neamului, a tuturor celor care de-a lungul veacurilor şi-au jefuit viaţa pentru păstrarea integrităţii teritoriale şi a fiinţei noastre naţionale. Pământul României este un imens cimitir, în care se odihnesc mii şi mii de oameni cu suflete nobile, care au dat totul pentru acest scump pământ, atât datorită imenselor lui bogăţii, cât şi frumuseţii. Nu există colţ de ţară unde să nu găseşti urme ale jertfei acestui brav popor. Cinstim în această zi pe toţi cei cunoscuţi, dar şi pe acei numeroşi anonimi care au făcut ca, prin jertfa lor, să rezistăm tuturor vicisitudinilor istoriei şi să clădim o ţară durabilă, rezistentă şi liberă, în care din 1989 se pun bazele unei democraţii de tip european.
Să le cinstim prin munca şi dragostea de ţară, memoria şi să luptăm cu toată fiinţa noastră pentru a fi la înălţimea supremei jertfe a acestora”, s-a adresat celor prezenţi primarul comunei, Ing. Lungu Aron.
În încheierea discursului său, edilul a precizat că anul acesta va fi renovat şi modernizat monumental din centrul localităţii Panticeu, închinat eroilor neamului.